Aktualności
W pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku Hiszpanie skonsumowali łącznie 2,554 mln ton owoców i warzyw. Dla porównania w analogicznym okresie minionego roku było to o 5% mniej. Spadek spożycia dotyczył zarówno owoców, warzyw jak i ziemniaków.
Spożycie warzyw w pierwszych czterech miesiącach to wielkość 860,0 tys. ton - o 8% mniejsze wobec analogicznego okresu minionego roku, a na zakupy Hiszpanie przeznaczyli sumę 1,474 mln euro. W pierwszej piątce najchętniej spożywanych warzyw znalazły się oczywiście pomidory z wynikiem 172,0 tys. ton, następie cebula - 107,0 tys. ton, sałaty i endywia z wolumenem 64,0 tys. ton oraz słodka papryka - 61,0 tys. ton. Również tym razem o 5% mniej skonsumowano ziemniaków - -w sumie w pierwszych czterech miesiącach br. było to 323,0 tys. ton. Redukcja w spożyciu owoców i warzyw odnotowano została w każdym z pojedynczych miesięcy okresu styczeń - kwiecień w styczniu spadła ona o 4% wobec poprzedniego roku, w lutym o 5%, w marcu aż o 8,5% i w kwietniu o 3%. Jednocześnie od początku 2013 roku w Hiszpanii obserwowana jest tendencja spadkowa w spożyciu świeżych owoców, warzyw i ziemniaków.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX