Aktualności
Kwietniowe chłody nie powstrzymały wschodów chwastów, szczególnie w uprawach pod przykryciem. Agrowłóknina i folia perforowana, stosowane w produkcji polowej wczesnych warzyw, tworzą sprzyjające warunki dla rozwoju nie tylko roślin uprawnych, ale też dla tych niepożądanych. Nawet niewielkie gatunki chwastów występujące w dużej ilości stanowią potencjalne zagrożenie dla warzyw. Młode sadzonki roślin uprawnych nie mają szans w nierównej walce o światło, wodę oraz składniki pokarmowe, przez co stają się słabsze. Chwasty mogą przenosić choroby, prowadzić do wydelikacenia roślin i obniżenia plonu, a nawet do "zaduszenia" roślin i ich miejscowego wyginięcia.
Pierwszymi chwastami pojawiającymi się w polowych uprawach są te z gatunku efemeryd, np. żółtlica drobnokwiatowa.
Często występujące chwasty w warzywach kapustnych
Pierwszymi chwastami pojawiającymi się w polowych uprawach są te z gatunku efemeryd. Charakteryzują się one bardzo krótkim cyklem życiowym. W ciągu kilku tygodni są zdolne do wydania nasion. Pojawiają się wielokrotnie w jednym sezonie wegetacyjnym. W czasie, kiedy jedne kwitną i wydają nasiona, kolejne pokolenia już kiełkują. Szybkie tempo wzrostu oraz występowanie w różnych fazach rozwojowych w tym samym czasie znacznie utrudnia ich zwalczanie. Ten sam preparat może działać wybiórczo na mniejsze lub większe rośliny, ze względu na powierzchnię chłonną lub wrażliwość w danej fazie cyklu rozwojowego. Zabiegi stosowane zbyt późno mogą okazać się nieskuteczne, a opryski nie dotrzeć do chwastów rosnących pod dużymi liśćmi warzyw kapustnych. Niewłaściwa ochrona przed zachwaszczeniem lub jej brak może spowodować, że w ciągu jednego roku w glebie utworzy się bank nasion chwastów na wiele kolejnych lat. Do chwastów o krótkim cyklu życia należą m.in. popularnie występujące w uprawach żółtlica drobnokwiatowa, gwiazdnica pospolita, gorczyca polna oraz tasznik pospolity.
Kiełkujące chwasty (na zdjęciu komosa biała i żółtlica drobnokwiatowa) łatwo zlikwidować przy zastosowaniu obsypnika
Herbicydy do stosowania na plantacjach warzyw kapustnych
Walkę z chwastami należy rozpocząć jak najwcześniej. Na rynku dostępnych jest wiele środków ochrony do zwalczania chwastów jedno- i dwuliściennych, do stosowania przed i po posadzeniu rozsady. W produkcji warzyw kapustnych należą do nich między innymi Agil-S 100 SC, Goal 480 SC, Lentagran 45 WP, Metazanex 500 SC czy Stomp Aqua 455 CS. Lista wszystkich środków chwastobójczych oraz terminy i dawki stosowania dostępne są na stronie MRiRW. Warto pamiętać o tym, aby stosować naprzemiennie środki o różnych substancjach czynnych, dzięki czemu zapobiegniemy uodpornianiu się chwastów na dany preparat i ułatwimy sobie zadanie produkcji danego gatunku/grupy warzyw. Ochrony przed zachwaszczeniem upraw nie należy ograniczać wyłącznie do stosowania środków chemicznych. Szeroka rozstawa rzędów warzyw kapustnych umożliwia na długo korzystanie z mechanicznych pielników oraz obsypników, które bardzo skutecznie zwalczają niewielkie i dopiero kiełkujące chwasty.
Pierwsze wschody chwastów w uprawie kalafiora Solistar F1 (Syngenta) w 3 tyg. pod agrowłókniną
Zmniejszenie zachwaszczenia w uprawie kapusty Gazelle F1 (Bejo Zaden) dzięki zastosowaniu chemicznej ochrony przed sadzeniem rozsady
Emilia Pliszczyńska