Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Stan plantacji pora zimującego

Aktualności

2016-04-14 20:38
W jednym z dolnośląskich gospodarstw corocznie pod uprawę pora zimowego przeznacza się powierzchnię co najmniej 5 ha. Pozwala to na stałą produkcję tego warzywa, aż do momentu zbiorów pora z sadzenia wczesno-letniego.

Uprawa pora zimowego choć nie należy do najpopularniejszych w naszym kraju potrafi wiosną przynieść całkiem niezłe zyski. W jednym z dolnośląskich gospodarstw corocznie pod uprawę pora zimowego przeznacza się powierzchnię co najmniej 5 ha. Pozwala to na stałą produkcję tego warzywa, aż do momentu zbiorów pora z sadzenia wczesno-letniego. Poniżej prezentujemy obecny stan plantacji po zimie.

Rośliny pora w kwietniu

Uprawa pora zimowego nie należy do najłatwiejszych i jest dość ryzykowna gdyż nigdy nie mamy pewności co przyniesie zima oraz jak przezimują rośliny w polu. Jeśli decydujemy się na produkcję pora zimowego rozsadę należy wysadzać w pole końcem czerwca. Taki termin gwarantuje nam, że rośliny będą miały odpowiednie parametry do przezimowania. Oczywiście od momentu posadzenia, aż do jesieni trzeba odpowiednio zadbać o nawożenie oraz ochronę takiej plantacji.


Różnice pora pod osłona i bez osłony

Z chwilą nadejścia pierwszych mrozów plantację w celu lepszego przezimowania roślin można okryć agrowłóknią. Pory zimujące pod przykryciem wiosną mają zdecydowanie mniej uszkodzeń liści w porównaniu do tych bez agrowłókniny. Wiosną gdy ruszy wegetacja oraz będzie możliwy wjazd w pole należy roślinom podać azot, który pozwoli na odbudowanie masy liściowej. W tym celu można zastosować saletrę amonową, całkowita dawka azotu powinna wynosić maksymalnie 50 kg w czystym składniku. Gdy nawóz zostanie wysiany należy systematycznie lustrować plantację gdyż por to roślina dwuletnia i będzie dążyła do wydania nasion. Jeśli prześpimy ten moment może okazać się, że towar, który mamy na polu straci swoją wartość handlową. Należy również zadbać o ochronę, gdyż uszkodzone i słabe rośliny po zimie są znacznie bardziej podatne na infekcje grzybowe.

Pluston F1 po zimie

Por zimujący

W dolnośląskim gospodarstwie uprawia się odmianę pora zimowego Pluston F1 z firmy Nunhems. Jest to wolno rosnąca odmiana pora o bardzo długiej łodydze rzekomej osiągającej 50 cm długości. Liście ciemnozielone o wzniesionym pokroju bardzo łatwe w czyszczeniu co jest szczególnie ważne w przypadku produkcji na "świeży rynek". Plantacja przed zimą została częściowo przykryta białą agrowłókniną. Osłona z agrowłókniny w celu lepszego przezimowania porów została rozłożona w grudniu z chwilą wystąpienia pierwszych przymrozków, następnie została zdjęta w marcu, kiedy pozwoliły na to temperatury.

Małgorzata Srebro

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.