Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Straty w przechowywaniu marchwi, ziemniaków, kapusty, cebuli w sezonie 2023/2024 roku

Aktualności

2024-06-10 11:51

Do przechowywania w okresie zimy 2023/2024 przeznaczono około 3,6 mln ton ziemniaków, tj. ok. 64% zbiorów z 2023 r. Straty w przechowywanych ziemniakach szacuje się podobnie jak w roku poprzednim – na ok. 11% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania. Największe straty w przechowywanych ziemniakach odnotowano w województwach: podkarpackim – ok. 15,0% oraz zachodniopomorskim i dolnośląskim po ok. 13,0%, a najmniejsze w województwach: kujawsko-pomorskim, łódzkim i warmińsko-mazurskim – po ok. 8,0%.

W sezonie 2023/24 zmniejszył się, w porównaniu z poprzednim sezonem, udział kapusty kierowanej do przechowania. Wzrost zanotowano natomiast w przypadku porów, cebuli i pietruszki. Nieznacznie większy był również udział przechowywanej marchwi, buraków ćwikłowych oraz selerów. Straty, do których dochodziło podczas przechowywania warzyw nie odbiegały od poziomów obserwowanych w ubiegłych latach. Najniższe straty odnotowano w województwach: mazowieckim, świętokrzyskim i kujawsko-pomorskim, zaś najwyższe w województwach: wielkopolskim, dolnośląskim oraz w lubelskim i zachodniopomorskim.

W bieżącym sezonie udział jabłek skierowanych do przechowalni był nieznacznie wyższy niż w dwóch poprzednich latach, przy czym wielkość strat utrzymała się na podobnym poziomie (tj. 12%). Największe ubytki w przechowalniach zanotowano w województwach wielkopolskim i zachodniopomorskim, a najmniejsze w mazowieckim, podkarpackim oraz kujawsko-pomorskim.

GUS

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.