Aktualności
2011-08-04 09:20
Wśród unijnych producentów warzywa plasują nas na szóstym miejscu - poinformował Marek Sawicki na konferencji prasowej. Minister podkreślił, że dla polskich warzyw otwarte są praktycznie wszystkie światowe rynki.
Sukcesy polskiego ogrodnictwa
Wśród sukcesów polskiego ogrodnictwa, na pierwszym miejscu minister wymienił produkcję pieczarek. - 225 tysięcy ton w produkcji pieczarek daje nam pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Natomiast, jeżeli chodzi o owoce to nasza produkcja plasuje się na miejscu czwartym, a warzywa dają nam wśród unijnych producentów miejsce szóste poinformował Marek Sawicki.
Minister podkreślił, że dla polskich warzyw i owoców otwarte są praktycznie wszystkie światowe rynki, co daje gwarancję dobrze zainwestowanych środków w ramach tej branży. - O tym, że polskie owoce i warzywa są zdrowe i bezpieczne świadczy duże zainteresowanie importerów z wielu państw Europy i świata. To właśnie duża liczba importerów potwierdza jakość naszych produktów rolno-spożywczych. Podkreślić należy, że eksport owoców i warzyw to prawie 2 miliardy euro, co w odniesieniu do całego eksportu za rok 2010 stanowi 1/7 całej wartości eksportu polskich produktów rolno-spożywczych - powiedział szef resortu rolnictwa.
Prof. Franciszek Adamicki zaprezentował wyniki pracy Instytutu Ogrodnictwa, powstałego 1 stycznia 2011 roku na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poprzez połączenie Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Prof. Sz. A. Pieniążka oraz Instytutu Warzywnictwa im. Prof. Emila Chroboczka. Na uwagę zasługują osiągnięcia w zakresie hodowli twórczej, uprawy grzybów jadalnych oraz przetwórstwa i przechowalnictwa. Ogromne znaczenie dla rolnictwa mają innowacyjne rozwiązania w dziedzinie agroinżynierii. Instytut może poszczycić się opracowaniem i wdrożeniem do produkcji nowatorskiego opryskiwacza tunelowego, nawigowanego opryskiwacza do środowiskowo bezpiecznej ochrony sadów oraz serii kombajnów do zbioru owoców miękkich, w tym pierwszego na świecie kombajnu do zbioru wiśni i śliwek, pracującego w ruchu ciągłym.
Warto podkreślić również to, że Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności, jako jedno z trzech laboratoriów w Polsce posiada akredytację na wydawanie certyfikatów owoców i warzyw eksportowanych na rynek Federacji Rosji.
Wśród najbardziej spektakularnych przedsięwzięć Instytutu należy także wymienić liczne projekty finansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego(ERDF). Najważniejsze z nich to:
Źródło: minrol.gov.pl
O tym, że kombajnem można zbierać śliwki, że z owoców można produkować chipsy, że mętne soki mogą być prozdrowotne, a rośliny ogrodnicze odporne na stresy informowali dziś, podczas zorganizowanej w Sejmie, konferencji prasowej minister Marek Sawicki oraz dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach prof. dr hab. Franciszek Adamicki.
Wśród sukcesów polskiego ogrodnictwa, na pierwszym miejscu minister wymienił produkcję pieczarek. - 225 tysięcy ton w produkcji pieczarek daje nam pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Natomiast, jeżeli chodzi o owoce to nasza produkcja plasuje się na miejscu czwartym, a warzywa dają nam wśród unijnych producentów miejsce szóste poinformował Marek Sawicki.
Minister podkreślił, że dla polskich warzyw i owoców otwarte są praktycznie wszystkie światowe rynki, co daje gwarancję dobrze zainwestowanych środków w ramach tej branży. - O tym, że polskie owoce i warzywa są zdrowe i bezpieczne świadczy duże zainteresowanie importerów z wielu państw Europy i świata. To właśnie duża liczba importerów potwierdza jakość naszych produktów rolno-spożywczych. Podkreślić należy, że eksport owoców i warzyw to prawie 2 miliardy euro, co w odniesieniu do całego eksportu za rok 2010 stanowi 1/7 całej wartości eksportu polskich produktów rolno-spożywczych - powiedział szef resortu rolnictwa.
Prof. Franciszek Adamicki zaprezentował wyniki pracy Instytutu Ogrodnictwa, powstałego 1 stycznia 2011 roku na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poprzez połączenie Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Prof. Sz. A. Pieniążka oraz Instytutu Warzywnictwa im. Prof. Emila Chroboczka. Na uwagę zasługują osiągnięcia w zakresie hodowli twórczej, uprawy grzybów jadalnych oraz przetwórstwa i przechowalnictwa. Ogromne znaczenie dla rolnictwa mają innowacyjne rozwiązania w dziedzinie agroinżynierii. Instytut może poszczycić się opracowaniem i wdrożeniem do produkcji nowatorskiego opryskiwacza tunelowego, nawigowanego opryskiwacza do środowiskowo bezpiecznej ochrony sadów oraz serii kombajnów do zbioru owoców miękkich, w tym pierwszego na świecie kombajnu do zbioru wiśni i śliwek, pracującego w ruchu ciągłym.
Warto podkreślić również to, że Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności, jako jedno z trzech laboratoriów w Polsce posiada akredytację na wydawanie certyfikatów owoców i warzyw eksportowanych na rynek Federacji Rosji.
Wśród najbardziej spektakularnych przedsięwzięć Instytutu należy także wymienić liczne projekty finansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego(ERDF). Najważniejsze z nich to:
- Opracowanie innowacyjnych produktów i technologii dla ekologicznej uprawy roślin sadowniczych ekotechprodukt (2009-2014)
- Polskie szczepy trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych (2009-2014)
- Zwiększanie spożycia owoców poprzez międzydyscyplinarne podejście prowadzące do uzyskania wysokiej jakości produktu za pomocą zrównoważonych i bezpiecznych dla środowiska metod, ISAFRUIT (2006-2010).
Minister Marek Sawicki przypomniał o trwającej kampanii >BezpieczneWarzywa.pl" - Drodzy Państwo, lato, to pora na pomidora. Zachęcam do spożywania polskich warzyw i owoców, gdyż są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe - podkreślił szef resortu rolnictwa. Natomiast profesor Adamicki na potwierdzenie tych słów dodał: Jeśli chcesz być szczupły, zdrowy, młody, jedz z ogrodu wszystkie płody.
Źródło: minrol.gov.pl
e-warzywnictwo.pl