Światowy rynek szparagów
2012-04-15 07:32
Co ciekawe, przy spadkowej tendencji w produkcji ostatnie lata wykazują dla odmiany wzrostową tendencję w globalnym eksporcie szparagów.
Światowy rynek szparagów
Jak wynika z najnowszych danych FAO, w roku 2010 łączne zbiory szparagów na całym świecie zamknęły się wielkością 1,009 mln ton i tym samym od roku 2006 wykazują tendencję spadkową. Dla porównania jeszcze w roku 2000 ich produkcja wynosiła 1,309 mln ton, a w latach późniejszych systematycznie malała by osiągnąć w roku 2006 ostatnią tak znaczącą ilość 1,300 mln ton. Wraz ze spadkiem zbiorów rok rocznie maleje powierzchnia upraw tych warzyw. W roku 2000 wynosiła niecałe 190,0 tys. ha, podczas gdy w roku 2010 już jedynie nieco ponad 170,0 tys. ton. Najwięcej szparagów zbierane jest corocznie w krajach Ameryki Południowej oraz Północnej - w sumie 46% globalnych zbiorów, ponadto liczącym się producentem w ujęciu kontynentalnym są kraje Azji - ponad 27,5% udział w produkcji. Strukturę produkcji w najbardziej liczących się krajach producentach szparagów prezentuje poniższa tabela:
Co ciekawe, przy spadkowej tendencji w produkcji ostatnie lata wykazują dla odmiany wzrostową tendencję w globalnym eksporcie szparagów - łącznie jak wynika z najnowszych danych w roku 2009 na świecie wyeksportowano ich całe 295,0 tys. ton podczas gdy w roku 2000 było to jedynie niecałe 185,0 tys. ton, a w roku 2006 około 245,0 tys. ton. Największych światowych ekspertów szparagów prezentuje poniższa tabela:
W przypadku państw unijnych łączna produkcja za rok 2010 oszacowana została na poziomie około 260,0 tys. ton i w sumie w okresie ostatnich dziesięciu lat nie uległa ona specjalnym zmianom - dla porównania w roku 2000 zbiory kształtowały się na poziomie niewiele niższym około 240,0 tys. ton. Od lat największym unijnym producentem, a zarazem konsumentem szparagów pozostają Niemcy z poprzednio rocznymi zbiorami na poziomie około 90,0 tys. ton tych warzyw. Drugie miejsce zajmuje Francja z wynikiem około 18,0 tys. ton średniorocznie. W sumie kraje unijne w roku 2010 zaimportowały z pozostałych państw trzecich około 50,0 tys. ton świeżych szparagów, w tym zdecydowana ilość pochodziła z Peru - ponad 30,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA
Jak wynika z najnowszych danych FAO, w roku 2010 łączne zbiory szparagów na całym świecie zamknęły się wielkością 1,009 mln ton i tym samym od roku 2006 wykazują tendencję spadkową. Dla porównania jeszcze w roku 2000 ich produkcja wynosiła 1,309 mln ton, a w latach późniejszych systematycznie malała by osiągnąć w roku 2006 ostatnią tak znaczącą ilość 1,300 mln ton. Wraz ze spadkiem zbiorów rok rocznie maleje powierzchnia upraw tych warzyw. W roku 2000 wynosiła niecałe 190,0 tys. ha, podczas gdy w roku 2010 już jedynie nieco ponad 170,0 tys. ton. Najwięcej szparagów zbierane jest corocznie w krajach Ameryki Południowej oraz Północnej - w sumie 46% globalnych zbiorów, ponadto liczącym się producentem w ujęciu kontynentalnym są kraje Azji - ponad 27,5% udział w produkcji. Strukturę produkcji w najbardziej liczących się krajach producentach szparagów prezentuje poniższa tabela:
Światowa produkcja szparagów [tony] | |||
kraj | lata 2000-2002 | lata 2008-2010 | % zmiana 2000/2010 |
Peru | 177 900 | 325 800 | 83% |
Chiny | 565 000 | 2600 00 | -54% |
Niemcy | 53 400 | 94 400 | 77% |
Meksyk | 57 700 | 65 000 | 13% |
Hiszpania | 63 700 | 47 800 | -25% |
Włochy | 38 000 | 42 000 | 11% |
USA | 94 000 | 40 000 | -57% |
Japonia | 28 600 | 30 500 | 7% |
Francja | 22 800 | 18 000 | -21% |
Grecja | 28 000 | 16 800 | -40% |
pozostałe | 116 900 | 108 700 | -7% |
Co ciekawe, przy spadkowej tendencji w produkcji ostatnie lata wykazują dla odmiany wzrostową tendencję w globalnym eksporcie szparagów - łącznie jak wynika z najnowszych danych w roku 2009 na świecie wyeksportowano ich całe 295,0 tys. ton podczas gdy w roku 2000 było to jedynie niecałe 185,0 tys. ton, a w roku 2006 około 245,0 tys. ton. Największych światowych ekspertów szparagów prezentuje poniższa tabela:
Światowy eksport szparagów [tony] | ||||
kraj | 2000 | 2003 | 2006 | 2009 |
Peru | 37 009 | 67 089 | 95 580 | 122 131 |
Meksyk | 43 856 | 47 657 | 52 220 | 63 489 |
USA | 23 252 | 23 656 | 7 848 | 28 334 |
Holandia | 6 833 | 6 260 | 7 139 | 14 118 |
Hiszpania | 19 184 | 19 005 | 16 171 | 13 376 |
pierwsza 5 na świecie razem | 130 134 | 163 667 | 175 958 | 246 321 |
RAZEM CAŁY ŚWIAT | 184 806 | 212 132 | 231 685 | 294 738 |
W przypadku państw unijnych łączna produkcja za rok 2010 oszacowana została na poziomie około 260,0 tys. ton i w sumie w okresie ostatnich dziesięciu lat nie uległa ona specjalnym zmianom - dla porównania w roku 2000 zbiory kształtowały się na poziomie niewiele niższym około 240,0 tys. ton. Od lat największym unijnym producentem, a zarazem konsumentem szparagów pozostają Niemcy z poprzednio rocznymi zbiorami na poziomie około 90,0 tys. ton tych warzyw. Drugie miejsce zajmuje Francja z wynikiem około 18,0 tys. ton średniorocznie. W sumie kraje unijne w roku 2010 zaimportowały z pozostałych państw trzecich około 50,0 tys. ton świeżych szparagów, w tym zdecydowana ilość pochodziła z Peru - ponad 30,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl