Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Odmiany Archiwum

Światowy rynek szparagów

Światowy rynek szparagów

2012-04-15 07:32
Co ciekawe, przy spadkowej tendencji w produkcji ostatnie lata wykazują dla odmiany wzrostową tendencję w globalnym eksporcie szparagów.
Światowy rynek szparagów
Jak wynika z najnowszych danych FAO, w roku 2010 łączne zbiory szparagów na całym świecie zamknęły się wielkością 1,009 mln ton i tym samym od roku 2006 wykazują tendencję spadkową. Dla porównania jeszcze w roku 2000 ich produkcja wynosiła 1,309 mln ton, a w latach późniejszych systematycznie malała by osiągnąć w roku 2006 ostatnią tak znaczącą ilość 1,300 mln ton. Wraz ze spadkiem zbiorów rok rocznie maleje powierzchnia upraw tych warzyw. W roku 2000 wynosiła niecałe 190,0 tys. ha, podczas gdy w roku 2010 już jedynie nieco ponad 170,0 tys. ton. Najwięcej szparagów zbierane jest corocznie w krajach Ameryki Południowej oraz Północnej - w sumie 46% globalnych zbiorów, ponadto liczącym się producentem w ujęciu kontynentalnym są kraje Azji - ponad 27,5% udział w produkcji. Strukturę produkcji w najbardziej liczących się krajach producentach szparagów prezentuje poniższa tabela:














































































Światowa produkcja szparagów [tony]
krajlata 2000-2002lata 2008-2010% zmiana 2000/2010
Peru177 900325 80083%
Chiny565 0002600 00-54%
Niemcy53 40094 40077%
Meksyk57 70065 00013%
Hiszpania63 70047 800-25%
Włochy38 00042 00011%
USA94 00040 000-57%
Japonia28 60030 5007%
Francja22 80018 000-21%
Grecja28 00016 800-40%
pozostałe116 900108 700-7%

Co ciekawe, przy spadkowej tendencji w produkcji ostatnie lata wykazują dla odmiany wzrostową tendencję w globalnym eksporcie szparagów - łącznie jak wynika z najnowszych danych w roku 2009 na świecie wyeksportowano ich całe 295,0 tys. ton podczas gdy w roku 2000 było to jedynie niecałe 185,0 tys. ton, a w roku 2006 około 245,0 tys. ton. Największych światowych ekspertów szparagów prezentuje poniższa tabela:






























































Światowy eksport szparagów [tony]
kraj2000200320062009
Peru37 00967 08995 580122 131
Meksyk43 85647 65752 22063 489
USA23 25223 6567 84828 334
Holandia6 8336 2607 13914 118
Hiszpania19 18419 00516 17113 376
pierwsza 5 na świecie razem130 134163 667175 958246 321
RAZEM CAŁY ŚWIAT184 806212 132231 685294 738

W przypadku państw unijnych łączna produkcja za rok 2010 oszacowana została na poziomie około 260,0 tys. ton i w sumie w okresie ostatnich dziesięciu lat nie uległa ona specjalnym zmianom - dla porównania w roku 2000 zbiory kształtowały się na poziomie niewiele niższym około 240,0 tys. ton. Od lat największym unijnym producentem, a zarazem konsumentem szparagów pozostają Niemcy z poprzednio rocznymi zbiorami na poziomie około 90,0 tys. ton tych warzyw. Drugie miejsce zajmuje Francja z wynikiem około 18,0 tys. ton średniorocznie. W sumie kraje unijne w roku 2010 zaimportowały z pozostałych państw trzecich około 50,0 tys. ton świeżych szparagów, w tym zdecydowana ilość pochodziła z Peru - ponad 30,0 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.