Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 330
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Sytuacja na unijnym rynku pomidorów

Aktualności

2018-10-29 13:26
Jak wynika z danych KE średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była wyższa o 7% niż we wrześniu oraz o 4% od średniej pięcioletniej.

Jak wynika z danych KE średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była wyższa o 7% niż we wrześniu oraz o 4% od średniej pięcioletniej.






Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki reprezentatywne, największe ceny w omawianym okresie zaobserwowano we Francji, a więc 124 EUR/100 kg, ale o 8% niższe niż w wrześniu br., a najmniejsze we Włoszech - 88 EUR/100kg, tj. o 12% wyższe niż w wrześniu br. Według danych MRiRW, w Polsce cena pomidorów szklarniowych w skupie kształtowała się we wrześniu w granicy 2,98 zł/kg, a więc to wzrost o  70% i 32% w odniesieniu do średniej 5-letniej, w trakcie gdy średnia cena w skupie na wywóz wyniosła 3,10 zł/kg, a zatem to zwyżka o 148% i  12,3% w porównaniu do średniej 5-letniej z września, a w handlu hurtowym 3,87 zł/kg o 98,5% i 43,9% w porównaniu do średniej 5-letniej. Wzrosty cen były wynikiem obniżonej podaży spowodowanej niesprzyjającymi warunkami pogodowymi i przyspieszeniem oraz skróceniem okresu wegetacji roślin.
Według szacunków KE produkcja pomidorów w UE w 2018 r. wyniesie prawie 18 mln t i będzie minimalnie niższa od ubiegłorocznej. Przy czym produkcja pomidorów gruntowych, z uwagi na suszę zmaleje 17% do 9,23 mln t. Spożycie pomidorów w UE jest oceniane przez KE na 34,2 kg na osobę, z  czego 58% jest konsumowane w postaci przetworzonej, a 15 kg/os. w  postaci świeżej. W Polsce GUS zbiory pomidorów gruntowych przewiduje się na 250 tys. t, a więc o 1,8% mniej od zeszłorocznych, a pomidorów spod osłon 671 tys. t, tj. o 4,27% więcej, podczas gdy spożycie krajowe pomidorów świeżych wynosi 9,8 kg/os.
W sezonie 2017/2018 r. z UE wyeksportowano 116,8 tys. t świeżych pomidorów za 181,3 mln EUR, przy średniej cenie 1,55 EUR/kg. Największym odbiorcą unijnych świeżych pomidorów była w tym okresie Białoruś, kupując 36,8 tys. t pomidorów z Unii, a zatem 31% całego wywożonego wolumenu za równowartość 21,6 mln EUR po cenie 0,59 EUR/kg. Drugim importerem była Szwajcaria, która sprowadziła 22% wolumenu - 26 tys. t za 51 mln EUR i  ceną na poziomie 2 EUR/kg. Natomiast 20% kontyngentu eksportu w sezonie 2017/2018 trafiło do Norwegii - 22 tys. t za 43 mln EUR, przy cenie 1,9 EUR/kg.
BGŻ BNP Paribas






e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.