Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Nawożenie Archiwum

Szkoleniowo z Grudziądza

Nawożenie

2019-01-31 10:13
W warzywniczym zagłębiu pomidorowo-ogórkowym firmy nasienne Enza Zaden i Sakata a  firma Intermag, hurtownia ogrodnicza Flortom przedstawiły swoje rekomendacje produktowe/technologie na sezon 2019.

W warzywniczym zagłębiu pomidorowo-ogórkowym firmy nasienne Enza Zaden i Sakata a także producent stymulatorów, nawozów, biopreparatów i agrochemikaliów - firma Intermag, producent biologicznych środków ochrony roślin - firma Biopartner oraz hurtownia ogrodnicza Flortom przedstawiły swoje rekomendacje produktowe/technologie na sezon 2019.

Wtorkowe spotkanie producentów warzyw w Grudziądzu, jak na ten rejon przystało, skupiało uwagę głównie na produkcji pomidora oraz ogórka w tunelu i otwartym gruncie. Organizatorami seminarium warzywniczego były firmy nasienne Enza Zaden i Sakata a także producent stymulatorów, nawozów, biopreparatów i agrochemikaliów - firma Intermag, producent biologicznych środków ochrony roślin - firma Biopartner oraz hurtownia ogrodnicza Flortom.

Z oferty Enza Zaden

Na słuchaczy czekało wiele informacji na temat nowości odmianowych, ale również wyniki doświadczeń z roku ubiegłego, potwierdzające niezawodność flagowych produktów. I tak firma Enza Zaden rozpoczęła prezentację od szklarniowych nowości, wśród których przedstawiona została odmiana Grummel F1. Ten ogórek w typie midi świetnie sprawdza się w nasadzeniach już od początku lutego i charakteryzuje się znikomą ilością owoców w kat. B. Roślina jest dobrze przygotowana do panujących na przedwiośniu krótkotrwałych zmian pogody. Dzięki temu nawet w tych warunkach rośnie intensywnie i wykazuje się wysoką plennością - mówił przedstawiciel firmy. Należy jednak pamiętać, że jako roślina szybkorosnąca, odmiana Grummel F1 ma wysokie wymagania pokarmowe. Podstawą sukcesu w jej uprawie jest utrzymanie stale wilgotnej maty oraz zapewnienie roślinom wystarczającej ilości miejsca - optimum to 2 m od ziemi do drutu. Za prawidłowe prowadzenie odmiana Grummen F1 odwdzięczy się ciemnozielonymi, żebrowanymi owocami o stabilnej długości około 25 cm, o dobrej trwałości pozbiorczej.

Kolejną nowością od firmy Enza jest ogórek drobnobrodawkowy odmiany Bjorn F1. Bjorn F1 to przede wszystkim wysokiej jakości owoce o wyrównanym jednolicie zielonym kolorze i cylindrycznym kształcie, które zbierać można zarówno na małosolne (9-10 cm), jak i sałatkowe (12-13 cm). Bjorn F1 wytwarza krótkie generatywne pędy boczne o wysokiej wydajności 2-4 owoców na węźle. Otwarty pokrój rośliny zapewnia dobre nasłonecznienie oraz usprawnia wentylację, zmniejszając tym samym ryzyko występowania chorób grzybowych. Odmiana nadaje się zarówno do wczesnych nasadzeń w obiektach ogrzewanych, jak i do późniejszych w tunelach nieogrzewanych. Ze względu na brak tendencji do gwałtownej reakcji na światło Bjorn F1 nadaje się również do uprawy na jesień.

Piotr Pietrzak

Enza Zaden reprezentowana przez Piotra Pietrzaka przedstawiła również szeroką gamę wiosennych pomidorów tunelowych. Wśród polecanych odmian pojawiły się m.in.:


- TTM-075 F1: pomidor wczesny do uprawy wiosennej i jesiennej, z przeznaczeniem na świeży rynek, gdzie dla konsumenta liczą się przede wszystkim wysokie walory smakowe i cienka skórka, o 4-5 okrągłych i wyrównanych owocach na gronie i średniej masie owoców 220-290 g;

- TI-169 F1: pomidor smakowy pomarańczowy, z przeznaczeniem do nasadzeń wczesnowiosennych, zdecydowanie lepiej sprawdzająca się pod markety, łatwo rozpoznawalna przez konsumenta z uwagi na charakterystyczny kolor, o gronach z 3-5 owocami i masie owoców 180-250g;

- Bellfort F1: odmiana reprezentująca zanikający już segment typowego mięsistego czerwonego pomidora tunelowego o twardych niepękających owocach wielkości 250-280 g, który można również sadzić jesienią;

- Baikonur F1: dobrze wiążący w zmiennych warunkach pogodowych mięsisty pomidor, o owocach z połyskiem i wagą ok. 200g;

- Elpida F1: odmiana, która w Grecji od lat uprawiana jest z powodzeniem w niskich temperaturach, doskonale sprawdzająca się u nas jesienią, o 5-6 owocowych gronach i masie owoców 230-250 g.

Jak podkreślał przedstawiciel firmy, coraz większym zainteresowanie cieszą się odmiany wyróżniające się na tle innych kolorem lub kształtem, które są dzięki temu łatwo rozpoznawalne przez konsumenta. Przykładem posłużyły odmiany pomidora Pozzano F1, w typie San Marzano, o wydłużonych owocach z charakterystycznym przewężeniem i intensywnym ciemnoczerwonym wybarwieniu oraz śliwkokształtna odmiana Granadero F1 o masie owoców ok. 150 g.

Z oferty firmy Sakata

Pomidorowe seminarium w dalszej części poprowadziła Klaudia Horlop z firmy Sakata, która zwróciła uwagę na panujące na rynku tendencje konsumentów do wybierania pomidorów malinowych, wypierających coraz bardziej tradycyjne czerwone odmiany, kojarzone z przemysłowymi owocami o gorszym smaku.

Klaudia Horlop

Wychodząc na przeciw oczekiwaniom kupujących, Sakata, obok znanych już odmian malinowych Fuji Pink F1, Pink Dream F1, Pink Impression F1, samokończącej odmiany Pink Bomb F1 i niekończącego się pomidora malinowego Pink Wand F1, wprowadza odmiany malinowe o owocach wydłużonych śliwkokształtnych, jak Pink Pioneer F1. Ta ostatnia, oprócz kształtu, charakteryzuje się również silnym wigorem i niekończącym się wzrostem. Rekomendowana jest do uprawy głównie w cyklu wiosennym, zarówno w tunelach jak i w uprawie polowej. Oprócz unikalnego kształtu wśród pomidorów malinowych ważną zaletą odmiany jest przede wszystkim niezwykle dobra trwałość pozbiorcza owoców.

Ciekawym urozmaiceniem asortymentu dla wielu producentów mogą też być "pomidorki" odmiany Rozestar F1. Roślina wytwarza owoce w kształcie małej różowej śliwki o średniej masie 15 g, pięknie prezentujące się na talerzu. Pomidorki charakteryzują się bardzo dobrą trwałością i wyjątkowym słodkim smakiem - podkreślała przedstawicielka Sakata. Odmiana przeznaczona jest do uprawy w szklarniach i tunelach foliowych do 3-5 gron. Inna ciekawostką firmy Sakata jest odmiana w typie cherry - Sweet Million F1, o silnym wigorze, nadająca się do uprawy amatorskiej i hobbistycznej.

Wśród odmian klasycznych czerwonych pomidorów w ofercie firmy, na szczególną uwagę zasługują odmiany Leslie F1, Cartujano F1 oraz Jalila F1 (wszystkie trzy o twardych i trwałych czerwonych owocach) oraz nowość - odmiana Yeti F1, wyróżniająca się jasnoczerwonymi okrągłymi lekko spłaszczonymi owocami z widocznym karbowaniem.

Karolina Marzecka

O odmianach ogórków oraz wynikach doświadczeń przeprowadzonych u producentów w ubiegłym roku opowiedziała Karolina Marzecka (Sakata). Głównym tematem była potwierdzona jakość odmiany Marvi F1. Odmiana ta przeznaczona jest do uprawy wczesną wiosną, zarówno pod niskimi, jak i pod wysokimi tunelami. Przy tym jest odporna na wirusa mozaiki ogórka, parcha dyniowatych i mączniaka prawdziwego, co potwierdzała bogata dokumentacja fotograficzna z przeprowadzonych doświadczeń. Ciekawostką była również wiodąca odmiana ogórka Beta Alpha - Pharo F1. Roślina wytwarza cylindryczne owoce wysokiej jakości, o długości 20-22 cm. Charakteryzuje się wczesnym plonowaniem. Pierwsze zbiory gwarantowane są już po 25 dniach od wysadzenia, należy jednak pamiętać, aby roślinę prowadzić na jeden pęd.

Z oferty firmy Intermag

Na seminarium warzywniczym nie zabrakło również solidnej dawki wiedzy z zakresu nawożenia i ochrony roślin. O nawozach dolistnych oraz nowatorskiej technologii INT opowiedzieli przedstawiciele firmy Intermag, doradca nawozowy Jan Wcisło oraz doradca agrotechniczny Jan Gurzyński.

Jan Wcisło

Jan Gurzyński

Firma Intermag od lat jest czołowym polskim producentem agrochemikaliów dla rolnictwa i ogrodnictwa. Stosowana przez firmę technologia INT (Innovative Nutrient Transfer) wykorzystuje synergiczne oddziaływanie na roślinę m.in. aminokwasów, polisacharydów i kwasów organicznych, umożliwiając tym samym bardzo szybkie i efektywne wykorzystanie składników pokarmowych i zwiększając odporność roślin na warunki stresowe.

Przedstawiciele zaprezentowali praktyczne aspekty stosowania biopreparatów z szerokiego katalogu serii Bactim. Wśród nich Bactim Starter - mikrobiologiczny preparat do zaprawiania nasion, bioaktywator rozsady Bactim Radinet, bioaktywator gleby Bactim Mixer, poprawiający właściwości fizyko-chemiczne gleby i zwiększający masę i zasięg systemu korzeniowego Bactim Vigor, bioaktywator odporności na choroby odglebowe przeznaczony do fertygacji upraw pod osłonami Bactim Fertimax oraz Bactim Receptor - bioaktywator anty nicienie. Biopreparaty z serii Bactim to nic innego jak kompozycje mikroorganizmów, których zadaniem jest produkcja hormonów roślinnych, wspomagających pobieranie składników pokarmowych, intensyfikacja procesu wzrostu i rozwoju roślin, udostępnianie roślinom uwstecznionych form fosforu, katalizowanie materii organicznej i ochrona ich systemu korzeniowego. W ofercie firmy znalazło się również wiele stymulatorów wzrostu, w tym mineralny Tytanit i organiczny Aminoprim oraz cała grupa chelatów nawozowych i nawozów mikro- i makroelementowych.

Z oferty firmy Biopartner

Równie interesujący wykład poprowadził dr hab. Janusz Piątkowski, reprezentujący firmę Biopartner. Tematem prelekcji była strategia biologicznej ochrony pomidorów i ogórków przed agrofagami na poszczególnych etapach rozwoju, od przygotowania szklarni, przez etap rozsady do pełni rozwoju i zakończenia uprawy.

dr hab. Janusz Piątkowski

Agrofagów występujących w uprawie pomidora i ogórka nie brakuje: mączlik szklarniowy, przędziorki, mszyce, miniarki, wciornastki, ale też sucha zgnilizna wierzchołkowa. Co ciekawe, w prezentacji uwzględniona została kalkulacja kosztów proponowanej ochrony. Zalecona została również ochrona integrowana, co oznacza przede wszystkim monitorowanie plantacji i zapobieganie wystąpieniu objawów chorobowych, gdyż takie działanie wbrew pozorom jest o wiele tańsze. Równie ważne w procesie zwalczania agrofagów jest dezynfekcja końcowa oraz wynoszenie i niszczenie resztek roślinnych po zbiorach. Stosowanie ochrony biologicznej, jak podkreślił prelegent, jest nie tylko korzystne ze względów zdrowotnych, ale również pozwala na zwiększenie konkurencyjności producenta na rynku.

Emilia Majewska

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.