Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Szlezwik-Holsztyn kapustą stoi

Aktualności

2023-03-06 09:00

W Szlezwiku-Holsztynie – najbardziej wysunięty na północ kraj związkowy Niemiec – w 2022 r. około 28% (1914 hektarów) całkowitego areału warzyw uprawianych w otwartym gruncie wykorzystane było do ich produkcji zgodnie z wytycznymi ekologicznymi. Oznacza to, że powierzchnia upraw ekologicznych była na poziomie z poprzedniego roku (2021: 1913 ha). Jednak liczba gospodarstw warzywnych, które uprawiają swoje produkty organicznie, wzrosła o dwa procent do dziewięćdziesięciu firm, według Urzędu Statystycznego tego regionu.

W roku 2022 łącznie 364 gospodarstwa w Szlezwiku-Holsztynie uprawiały warzywa i truskawki w otartym gruncie, pod tunelami foliowymi i w szklarniach (powierzchnia upraw spadła o sześć procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Ponieważ liczba gospodarstw wzrosła nieznacznie w latach 2021-2022 (plus dwa procent), średnia wielkość gospodarstwa spadła do prawie 22 hektarów pod uprawę warzyw i truskawek.

Powierzchnia uprawy warzyw w minionym roku w polu wynosiła 6967 ha i była o 2% niższa niż w roku poprzednim. Obszar ten był uprawiany przez 324 gospodarstwa, które zebrały około 343 400 ton (t) warzyw. To o cztery procent mniej niż rok wcześniej.

Kapustę głowiastą tradycyjnie uprawiano na większości terenów otwartych, głównie w Dithmarschen. Powierzchnia uprawy kapusty głowiastej (kapusty czerwonej, białej i włoskiej) obejmowała 3261 ha i tym samym wykorzystywała prawie 47% ogólnej powierzchni uprawy warzyw pod „gołym niebem”. Głównym rodzajem kapusty była kapusta biała o powierzchni uprawy 2347 ha, która osiągnęła średni plon 739,8 kwintali z hektara (dt/ha) – był on o około cztery procent niższy od plonu z poprzedniego roku. Statystyki wskazują, że około dziewięć procent powierzchni uprawy kapusty głowiastej pod „chmurką” pochodziło z upraw ekologicznych.

W roku 2022 w tym rejonie około 1900 ton szparagów wyprodukowały 44 gospodarstwa na powierzchni 476 hektarach. Około 63 procent (299 ha) obszarów uprawy szparagów w Szlezwiku-Holsztynie znajdowało się w okręgach Księstwa Lauenburg, Stormarn i Segeberg. Średnie plony ogólnokrajowe wyniosły 48,1 dt/ha (2021: 51,2 dt/ha).

Truskawki produkowało 89 gospodarstw na łącznej powierzchni 862 ha. Średnie plony z produkcji polowej wyniosły 99,7 dt/ha, około 27 procent powyżej średniej plonów ze słabego roku zbiorów 2021, ale o siedem procent poniżej średniej z sześciu lat (107 dt/ha). W raporcie podkreślono, że uprawa truskawek pod wysokimi tunelami foliowymi rośnie. Udało się już ustalić 82 ha, na których 27 gospodarstw stosuje tę przedłużającą zbiory metodę produkcji.

Uprawa warzyw w szklarniach i pod innymi wysokimi osłonami obejmowała około 43 ha w 2022 r. (2021 r.: 39 ha), i zarządzana była przez 74 gospodarstwa. Na około 60 procentach tego obszaru warzywa były produkowane zgodnie z wytycznymi ekologicznymi.

MB. Źródło: Urząd Statystyczny

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.