Aktualności
W Szlezwiku-Holsztynie – najbardziej wysunięty na północ kraj związkowy Niemiec – w 2022 r. około 28% (1914 hektarów) całkowitego areału warzyw uprawianych w otwartym gruncie wykorzystane było do ich produkcji zgodnie z wytycznymi ekologicznymi. Oznacza to, że powierzchnia upraw ekologicznych była na poziomie z poprzedniego roku (2021: 1913 ha). Jednak liczba gospodarstw warzywnych, które uprawiają swoje produkty organicznie, wzrosła o dwa procent do dziewięćdziesięciu firm, według Urzędu Statystycznego tego regionu.
W roku 2022 łącznie 364 gospodarstwa w Szlezwiku-Holsztynie uprawiały warzywa i truskawki w otartym gruncie, pod tunelami foliowymi i w szklarniach (powierzchnia upraw spadła o sześć procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Ponieważ liczba gospodarstw wzrosła nieznacznie w latach 2021-2022 (plus dwa procent), średnia wielkość gospodarstwa spadła do prawie 22 hektarów pod uprawę warzyw i truskawek.
Powierzchnia uprawy warzyw w minionym roku w polu wynosiła 6967 ha i była o 2% niższa niż w roku poprzednim. Obszar ten był uprawiany przez 324 gospodarstwa, które zebrały około 343 400 ton (t) warzyw. To o cztery procent mniej niż rok wcześniej.
Kapustę głowiastą tradycyjnie uprawiano na większości terenów otwartych, głównie w Dithmarschen. Powierzchnia uprawy kapusty głowiastej (kapusty czerwonej, białej i włoskiej) obejmowała 3261 ha i tym samym wykorzystywała prawie 47% ogólnej powierzchni uprawy warzyw pod „gołym niebem”. Głównym rodzajem kapusty była kapusta biała o powierzchni uprawy 2347 ha, która osiągnęła średni plon 739,8 kwintali z hektara (dt/ha) – był on o około cztery procent niższy od plonu z poprzedniego roku. Statystyki wskazują, że około dziewięć procent powierzchni uprawy kapusty głowiastej pod „chmurką” pochodziło z upraw ekologicznych.
W roku 2022 w tym rejonie około 1900 ton szparagów wyprodukowały 44 gospodarstwa na powierzchni 476 hektarach. Około 63 procent (299 ha) obszarów uprawy szparagów w Szlezwiku-Holsztynie znajdowało się w okręgach Księstwa Lauenburg, Stormarn i Segeberg. Średnie plony ogólnokrajowe wyniosły 48,1 dt/ha (2021: 51,2 dt/ha).
Truskawki produkowało 89 gospodarstw na łącznej powierzchni 862 ha. Średnie plony z produkcji polowej wyniosły 99,7 dt/ha, około 27 procent powyżej średniej plonów ze słabego roku zbiorów 2021, ale o siedem procent poniżej średniej z sześciu lat (107 dt/ha). W raporcie podkreślono, że uprawa truskawek pod wysokimi tunelami foliowymi rośnie. Udało się już ustalić 82 ha, na których 27 gospodarstw stosuje tę przedłużającą zbiory metodę produkcji.
Uprawa warzyw w szklarniach i pod innymi wysokimi osłonami obejmowała około 43 ha w 2022 r. (2021 r.: 39 ha), i zarządzana była przez 74 gospodarstwa. Na około 60 procentach tego obszaru warzywa były produkowane zgodnie z wytycznymi ekologicznymi.