Anomalie pogodowe coraz częściej charakteryzują klimat panujący w Polsce. W ostatnich sezonach już na początku wegetacji roślin stwierdzano lokalnie występujące susze.
Oczekuje się że najbardziej wzrosną zbiory kalafiorów - o 16,6 proc. (do 245 tys. t), buraków ćwikłowych - o 10,7 proc. (330 tys. t), a także warzyw pozostałych (pietruszka, pory, selery i in.) - o 19,1 proc. (837 tys. t).
Holenderski eksportu warzyw i owoców nie odzyskał poziomu sprzed kryzysu. Ale co zaskakujące kraj ten wysyła do Polski coraz więcej warzyw m.in. kapusty i pora.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.