W okresie od 17 do 24 listopada 2015 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce spadły. Jedynie cena pietruszki i ziemniaków pozostała niezmienna, a cena rzodkiewki i ogórków szklarniowych wzrosła.
W okresie od 10 do 17 listopada 2015 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce spadły lub pozostały niezmienne. Jedynie cena pietruszki i ogórków szklarniowych wzrosła.
W zakładach przetwórczych wyższe były ceny skupu kapusty białej o 69%, cebuli obieranej o 14%, buraków o 13%, kalafiorów różyczkowanych o 11% i brokułów różyczkowanych o 1%.
W końcu października w Broniszach ziemniaki oferowano w cenie 0,90-1,10 zł/kg, w Lublinie 0,80 zł/kg, w Sandomierzu 0,55-0,70 zł/kg i w Łodzi 0,47-0,93 zł/kg, a w Poznaniu 0,53-0,67 zł/kg.
W okresie od 3 do 10 listopada 2015 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce spadły lub pozostały niezmienne. Jedynie cena pietruszki i ogórków szklarniowych wzrosła.
W okresie od 27 października do 3 listopada 2015 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce spadły lub pozostały niezmienne. Jedynie cena rzodkiewki i ogórków szklarniowych wzrosła.
W okresie od 20 do 27 października 2015 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce wzrosły lub pozostały niezmienne. Jedynie cena kapusty białej i pomidorów spadła.
Najtańsze ziemniaki oferowano w województwie świętokrzyskim - 0,54 zł/kg, a najdroższe w warmińsko-mazurskim - 1,10 zł/kg, mazowieckim - 1,15 zł/kg i lubuskim - 1,20 zł/kg.
W okresie od 6 do 13 października 2015 roku w większości przypadków odnotowano wzrost cen warzyw w Polsce. Jedynie cena marchwi, buraków, pieczarek i ziemniaków pozostała niezmienna.
Według danych Ministerstwa w sierpniu cena pomidorów gruntowych średnio w kraju na rynkach hurtowych kształtowała się na poziomie 1,69 zł/kg i była o 35% wyższa niż przed rokiem.
Na przełomie września i października pietruszkę oferowano po ok. 4,0 zł/kg. Należy podkreślić, że aktualnie jesteśmy w okresie, kiedy podaż tego warzywa jest największa, ponieważ rozpoczynają się zbiory.
W okresie od 15 do 22 września 2015 roku w większości przypadków odnotowano niewielkie zmiany cen warzyw w Polsce. Uwagę zwraca jednak spadek w obrębie marchwi i zwyżka w stosunku do pietruszki, ogórków i pomidorów.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.