"W najbliższych miesiącach dynamika cen warzyw nadal kształtować się będzie w wyraźnym trendzie spadkowym, co wynika z efektów wysokiej bazy sprzed roku.
Pogoda nie sprzyja producentom owoców i warzyw. Brak porządnych opadów pustoszy pola, a pandemia spowodowała, że brakuje rąk do pracy. Wszyscy odczuwamy to w swoich portfelach - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
Podaż nowalijek jest podobna jak w poprzednich latach, w stosunku do 2019 r. ich ceny wzrosły o 12 proc., natomiast o 53 proc. tańsze są ubiegłoroczne warzywa - poinformował PAP ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera.
Zmniejszony popyt przy rosnącej podaży nowalijek powodował sukcesywny spadek cen, jak np. ogórków szklarniowych do ceny 2,50 zł za kilogram ( 5-6 kwietnia 2013).
Na rynku hurtowym w Broniszach obserwuje się wzrost zainteresowania zakupem nowalijek. Można już kupić importowane i krajowe sałaty, rzodkiewki, ogórki oraz pomidory szklarniowe. Ceny są wyższe niż rok temu.
Rekordy cenowe biją polskie pomidory malinowe, które w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie od 26 do 33 zł za kilogram, ale mimo tej ceny znajdują nabywców.
Mamy dopiero początek kwietnia, temperatura jest stosunkowo niska, a to wpływa na opóźnienie dojrzewania warzyw prowadzonych pod osłonami - rzodkiewek, pomidorów oraz ogórków.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.