Przed świętami wielkanocnymi handel na rynku hurtowym w Broniszach był tylko nieco mniejszy niż w poprzednich latach. Mniej było polskich nowalijek, a z importu trzeba było zapłacić dużo więcej - powiedział we wtorek PAP Maciej Kmera z biura promocji Rynku.
W pierwszym tygodniu listopada skokowo zdrożały pomidory krajowe do poziomu 5-6 zł/kg za czerwone i 6-8 zł/kg za malinowe. Lada chwila pojawi się w znaczących ilościach import z Hiszpanii.
Uspokajamy konsumentów, że kwietniowa susza mogła wpłynąć jedynie na wschody warzyw gruntowych na nienawadnianych plantacjach - część rolników ponownie dokonała siewów na początku maja.
Zgodnie z wynikowym szacunkiem GUS z 21.12.2018, ubiegłoroczne zbiory owoców wyniosły ok. 5,1 mln t (+62% r/r). Tym samym ukształtowały się one na najwyższym poziomie w historii. Z kolei, susza silnie obniżyła ubiegłoroczne zbiory warzyw. Ceny ich biją kolejne rekordy. Zdaniem analityków to jeszcze nie koniec.
Warzywa korzeniowe i kapustne również zaliczają wysokie zwyżki cen. Kalafior wyceniany jest na 3,5-5 zł za sztukę, kapusta biała od 3 do 4 zł/szt, za marchewkę trzeba zapłacić 1,3-1,7 zł/kg.
Na rynku hurtowym w Broniszach duże są dostawy szparagów zielonych i białych. W ofercie tego rynku kilogram sprzedawany jest w cenie od 14 do 22 zł (droższe są białe).
Utworzenie na Rynku w Broniszach, przez laboratorium UO-Technologia, punktu poboru próbek owoców i warzyw pozwoli producentom i dystrybutorom łatwiej przekazać produkty do badania.
Kalafiory, kosztują teraz od 3,70 do 5,60 zł za szt, spadek o 15% w porównaniu do cen sprzed roku. O tyle samo staniała papryka kolorowa, która w ofercie hurtowej kosztuje od 9,6 zł do 11,00 zł za kg.
Dzięki poprawie pogody w Europie spadły ceny importowanych warzyw. Niektóre są nawet tańsze niż rok wcześniej. Dotyczy to m.in. pomidorów, bakłażanów i papryki.
O połowę tańsza jest także marchew, w ofercie hurtowej worki po 15 kg, kosztuje od 40 do 50 groszy za kilogram. Podobnie pietruszka, w tym roku odbiorcy płacą połowę ceny sprzed roku.
W tym roku, na rynku hurtowym w Broniszach, oferta warzyw dyniowatych jest duża. Są dynie na zupy, przetwory, dynie makaronowe, dekoracyjne, podłużne, okrągłe i żeberkowane. Kosztują 1,5-2,5 zł/kg.
Marchew jest o połowę tańsza niż w ubiegłym roku i sprzedawana jest w cenie 0,4-0,8 zł/kg. Połowę ubiegłorocznej ceny trzeba zapłacić za kapustę białą tj. 0,3 - 0,5 zł/kg.
Wszystkie warzywa produkcji polskiej są w sprzedaży, nawet jest już zielona papryka. Teraz w ofercie Rynku w Broniszach jest ona w cenie od 3 do 4 zł za kilogram (opakowania 5 kg).
Powiatowa Inspekcja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ożarowie Maz. prowadzi na zlecenie Rynku Hurtowego w Broniszach stały monitoring wprowadzanych do obrotu świeżych owoców i warzyw.
5 produktów Firmy Green Factory wprowadzono już do sprzedaży. Są to produkty wpisujące się w aktualne trendy żywieniowe, wyselekcjonowane, umyte i przygotowane do spożycia.
Na targowisku w Broniszach administrowanym przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA, otwarto oficjalnie nowoczesną halę do hurtowej sprzedaży owoców i warzyw.
Najbardziej zdrożała kapusta. Aktualnie cena kilograma na Rynku Hurtowym Bronisze waha się od 1,30 do 1,80 zł, co oznacza dwukrotny wzrost ceny, w porównaniu ze styczniem 2015 r.
Zdaniem ekspertów skutki tegorocznej suszy konsumenci odczują dopiero jesienią i zimą, ponieważ można spodziewać się niższych plonów, a tym samym wyższych cen.
W tym roku polskie nowalijki będą wcześniej niż rok temu, a ceny będą niższe w porównaniu z cenami z 2014 roku - ocenia rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.