Aktualności
Handel po wakacjach dopiero rozkręca się; ceny krajowych warzyw są nieco wyższe niż przed rokiem, tania jest cebula, marchew i papryka, droższe ogórki i kalafiory - poinformował PAP ekspert Rynku Hurtowego w Broniszach Maciej Kmera.
Koszyk krajowych warzyw, według jego wyliczeń, jest droższy o ponad 10 proc. niż w analogicznym okresie ub.r. Tańsza jest natomiast m.in. cebula, droższe zaś pomidory malinowe.
Ten rok jest nietypowy ze względu na pogodę, wegetacja była przyspieszona. Przedłużające się upały szkodzą uprawom. Na przykład plantatorzy informują o "gotującej" się wykopanej do suszenia na polach cebuli - zaznaczył Kmera.
Ekspert wskazał, że "niepokojąco" spadają ceny marchwi i cebuli. Świadczy to o dużej podaży na nadchodzący sezon, co jest pokłosiem wysokich cen w minionych sezonach i zwiększonych przez to zasiewach - wyjaśnił. Dotyczy to również selerów i pietruszki, której ceny (ok. 3,5 zł/kg) osiągnęły poziom sprzed wielu lat.
Nadal z powodu upałów "cierpią" plantacje kalafiorów, najbardziej wrażliwych wśród kapustnych. Ceny tych warzyw - zauważył ekspert - są bardzo wysokie, można powiedzieć zimowe, i wynoszą 7-9 zł/szt.
Dalej trwa kryzys ogórkowy, podaż jasnych polnych ogórków z przeznaczeniem do kwaszenia jest niska. Cena za najdrobniejsze kalibry dochodzi do 10 zł/kg.
Obecnie jest szczyt sezonu na pomidory gruntowe, tzw. jajka. Zdaniem eksperta ceny są bardzo atrakcyjne i wynoszą od 1 do 1,6 zł/kg. Natomiast następuje powolny wzrost cen na pomidory spod osłon - zaznaczył Kmera.
Rosną też ceny papryki czerwonej, po wielu tygodniach przekroczyły 5 zł/kg. Natomiast fasolka szparagowa przeżywa swój szczyt podażowy, a jej cena to 5-6 zł/kg.