Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 330
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Tanieją nowalijki, drożeją warzywa z ubiegłorocznych zbiorów

Aktualności

2013-04-15 10:46
Zmniejszony popyt przy rosnącej podaży nowalijek powodował sukcesywny spadek cen, jak np. ogórków szklarniowych do ceny 2,50 zł za kilogram ( 5-6 kwietnia 2013).

Ocieplenie jakie przyniosły ostatnie dni korzystnie wpłynęło na zwiększony popyt zarówno na warzywa z ubiegłorocznej produkcji jak i nowalijki. O skutkach długiej zimy, dla gruntowych upraw ogrodniczych będzie można mówić za miesiąc, dwa. Dziś wiadomo, że siewy są opóźnione.



Przedłużająca się zima spowodowała opóźnienie w siewach zarówno zbóż jarych jak również warzyw gruntowych. Dla niektórych gatunków, takich ja pietruszka, marchew wczesna, buraki na botwina czy cebula opóźnienie w siewach jest już co najmniej czterotygodniowe. Opóźnienie dotyczy także siewu buraków cukrowych.
Wejście na pola będzie możliwe dopiero po ustąpieniu wody pośniegowej, co na cięższych glebach może przebiegać wolniej. Najbliższe dwa ?trzy miesiące nie przyniosą widocznych z punktu widzenia konsumenta zmian ekonomicznych w cenach warzyw. O cenach warzyw gruntowych z tegorocznej produkcji zadecydują kolejne miesiące wegetacji. Można się jednak spodziewać, że opóźnienie w siewach wpłynie na zwiększone koszty produkcji. Uwilgotnienie gleby w okresie wzrostu roślin powinno być dobre.

Wpływem zimowej pogody na dystrybucję warzyw (obserwacje specjalistów Rynku Hurtowego Bronisze) były do niedawna znacznie mniejsze zakupy niż wynikałoby z kalendarza dostaw. Jeszcze w ubiegłym tygodniu czyli do 7 kwietnia podaż była wyższa niż popyt i to zarówno nowalijek jak i  warzyw z ubiegłorocznej produkcji. Dopiero w ostatnich dniach popyt wyraźnie rośnie. Zdaniem kupców, konsumenci przy zimowej aurze bardziej skłonni są kupować mięso i  wędliny niż włączyć do diety więcej warzyw i nowalijek. Zmniejszony popyt przy rosnącej podaży nowalijek powodował sukcesywny spadek cen, jak np. ogórków szklarniowych do ceny 2,50 zł za kilogram ( 5-6 kwietnia 2013), podczas gdy rok temu minimalna cena kilogram to było 5,75 zł. Podobnie sytuacja ma się z pomidorami, które kosztowały we wspomnianym okresie już od 7,50 zł za kilogram (w 2012 roku cena minimalna 8,75 zł za kg). Ceny hurtowe polskich ogórków są niższe niż rok temu, 2,50 ? 3,30 w 2013 r. od 4,50 do 5,50 za kg w 1012 roku.
Pomidory pochodzące z upraw szklarniowych przy dość niskich temperaturach, na przełomie marca i kwietnia wymagały znacznego ogrzewania co bezspornie wpłynęło na poziom kosztów produkcji i w jakimś stopniu przełożyło się na cenę hurtową. Pod koniec pierwszej dekady kwietnia pomidory w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie od 6,60 do 9,20 zł., ale widać tendencję spadkową. W porównaniu do ubiegłego roku kiedy koszty produkcji były znacznie niższe, ceny hurtowe rzodkiewek szklarniowych też były niższe. Teraz w ofercie Rynku Hurtowego Bronisze pęczek kosztuje od 1,80 do 2,30, w ubiegłym roku o tej porze polskie rzodkiewki sprzedawne były w cenie od 1,30 do 1,60 zł za pęczek.
W cenach warzyw z produkcji 2012 roku zauważany jest stopniowy wzrost cen. Taka tendencja jest normalna dla okresu przednówka. Warzywa pochodzące z  przechowalni będą zdrożały choćby ze względu na wysokie koszty przechowywania warzyw przez kilka miesięcy po zbiorach i straty jakie występują w czasie przechowywania. Pod koniec pierwszej dekady kwietnia marchew oferowana jest w Broniszach w cenie od 1,00 do 1,30 zł za kilogram, (marchew w klasie Premium od 1,50 do 2,00 zł za kilogram), cebula od 0,70 do 1,10 zł/kg, (2012 r. 0,30-0,60 za kg) co daje dwukrotny wzrost cen. Taniej o 25%, w porównaniu z analogicznym okresem 2012 roku sprzedawane są selery (do 2,30 zł za kilogram), pietruszka do 3 zł za kilogram czyli jest 1 taniej niż w 2012 roku.
Na rynku pojawiły się już dostawy młodej, importowanej z Portugalii marchwi. Jednak ceny są dość wysokie bowiem w ofercie hurtowej marchew młoda na kilogramy sprzedawana jest w cenie od 2,20 do 2,50 zł za kilogram.



źródło: WR-SRH Bronisze
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.