Artykuł sponsorowany
Cykl uprawy papryki jest stosunkowo krótki, dlatego ważny jest dobór odmian pod przeznaczenie, ale również pod szczególne warunki uprawy. Warto mieć na uwadze fakt, że dopasowanie odmiany do terminu sadzenia, systemu prowadzenia oraz rodzaju gleby, to klucze warunkujące powodzenie produkcji.
Produkcja papryki w Polsce od kilku lat utrzymuje się na podobnym poziomie; według danych ARMiR w 2023 r. był to areał 2585 ha. Ze względu na specyfikę gatunku, klimat i warunki uprawy prowadzona jest w monokulturze, co niestety stwarza wiele problemów agrotechnicznych. W ostatnich latach m.in. za sprawą sytuacji geopolitycznej oraz wzrostu kosztów produkcji dostrzegalne są zmiany w trendach uprawy tego gatunku. Rynek wpływa na zmiany w podejściu do uprawy. Dotychczas producenci byli nastawieni na uzyskanie, jak najwcześniej plonu handlowego, bo za oferowany „pierwszy” towar można było uzyskać znacznie wyższą cenę niż w dalszej części okresu zbytu. W tym roku jednak początek sezonu okazał się dla wielu ogrodników dużym rozczarowaniem, jeśli chodzi o ceny produktu (towar importowany „zbił” je nisko), ale również jakość papryki (późna i zimna wiosna nie sprzyjały uzyskaniu wysokiej klasy owoców najwcześniejszych). Są jednakże osoby, które zmieniły taktykę produkcji w 2023 r. Jako dobra strategia ekonomiczna sprawdziła się produkcja nowalijek a następnie na tych stanowiskach papryki, jako drugiego warzywa. Ten kierunek w następnych latach może zdobywać coraz więcej zwolenników w rejonach paprykowych.
Ostanie lata pokazały również, że istotne jest to, aby produkcja była zróżnicowana pod względem wegetacji, faz rozwoju roślin, aby można było precyzyjniej „zapanować” nad pracami i poszczególnymi etapami uprawy. Aby było można rozłożyć prace w gospodarstwie. W branży ogrodniczej, w produkcji papryki borykamy się z dużymi problemami związanymi z siłą roboczą. Bardzo trudno jest zatrudnić pracowników sezonowych, dlatego też zakładanie uprawy na ogół odbywa się w jednym konkretnym terminie, a co za tym idzie – osoby, które stawiają na jedną odmianę, wszystkie prace pielęgnacyjne, ale również zbiory muszą wykonać w tym samym czasie, często na dużym areale. W tym roku w najmniej spodziewanym momencie, z warunkami pogodowymi (w wysoką temperaturą powietrza, silnym nasłonecznieniem) szybko pogarszającymi jakość owoców doszło do kulminacji plonowania papryki, przez co trudno było o odpowiednią organizację zbioru, część towaru pozostawała zbyt długo na roślinach, dochodziło do wystąpienia objawów „cukrzenia”. Można, trzeba zapobiegać takim sytuacjom.
Tarcza na trudniejsze warunki uprawy papryki
Produkcja papryki w Polsce, w klimacie z coraz częściej występującymi anomaliami pogodowymi oraz ze względu na uprawę pod osłonami rok po roku na tym samym stanowisku, stawia przed producentami szereg wyzwań praktycznie od samego początku sezonu. Racjonalne podejście do produkcji, to odpowiednie jej zaplanowanie, począwszy od wyboru odmian, odpowiedniego przygotowania stanowiska pod kątem zdrowotności i zasobności gleby, terminu sadzenia – często jest jeden, bo tak jest najwygodniej zamówić rozsadę (gotowa rozsada to kolejny paprykowy trend, który od kilku lat zyskuje na popularności), po przez zweryfikowanie możliwości ochrony konwencjonalnej i biologicznej, żywienia roślin, aż po zbiór i sprzedaż wyprodukowanych owoców. Każdy sezon czymś zaskakuje.
W tegorocznym były to na pewno, przymrozki początkiem czerwca, kiedy to w niektórych rejonach kraju temperatura spadła poniżej 5°C. Wpłynęły one znacząco negatywnie na rozwój roślin w wielu obiektach produkcyjnych. Ponadto trudności obserwowano w utrzymaniu zdrowotności roślin. Szkodniki w tym roku zapiszą się w pamięci, ale niestety entomolodzy wskazują, że klimat może sprzyjać ich presji również w nadchodzących latach. Sen z powiek spędzała inwazja mszycy, ale również wszechobecny wciornastek. Ochrona insektycydowa, to aktualnie nie lada wyzwanie, ale też dodatkowe koszty, stąd istotna jest produkcja, w której poniesione koszty idą w parze z efektywnością.
Odmiana Maximinus zaskakuje plonem po nowalijkach
Cykl uprawy papryki jest stosunkowo krótki, dlatego ważny jest dobór odmian pod przeznaczenie, ale również pod szczególne warunki uprawy. Warto mieć na uwadze fakt, że dopasowanie odmiany do terminu sadzenia, systemu prowadzenia oraz rodzaju gleby, to klucze warunkujące powodzenie produkcji. Wybierając odmiany marki Seminis, można zbiory rozpocząć wcześnie, nawet gdy papryka jest w danym sezonie drugim warzywem w uprawie na tym samym stanowisku. Czym wyróżnia się Maximinus? Otóż roślina tej odmiany jest generatywna, bardzo wcześnie rozpoczyna okres kwitnienia i zawiązuje owoce. Uprawiając Maximinus’a istotne jest, aby na starcie uprawy rozbudować system korzeniowy poprzez odpowiednie nawożenie.
Warto pamiętać, że Maximinus ma średni wigor, a praktyka pokazała, że odmiana posadzona w późniejszym terminie, w bardziej sprzyjające warunki cieplne odwdzięczy się szybkim plonem, pięknych czerwonych owoców. Dzięki temu, że rośliny są kompaktowe, nie wymaga wielokrotnego podwiązywania; mniejsze są nakłady pracy. Taki pokrój rośliny, to również lepsze warunki fitosanitarne w tunelach i mniejsze ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Oceny producentów, którzy już uprawiają Maximinus wskazują, że najlepiej rośnie na lekkich, piaszczystych, przepuszczalnych glebach wówczas gdy ma zapewnione regularne nawadnianie. W tym roku posadzony w jednym z dużych obiektów bardzo późno, bo w czerwcu – już początkiem sierpnia pozwolił na zbiór pięknie wybarwionych owoców. Warto pamiętać, że papryka Maximinus daje wczesny i wysokiej jakości plon.
Mocne Caravaggio oraz tegoroczna nowość – odmiana Argaman
Drugą bardzo ciekawą odmianą, na którą warto postawić w profesjonalnej produkcji jest Caravaggio. Co roku poszerza grono zwolenników dzięki swojej jakości i stabilności w różnorakich obiektach produkcyjnych. Dobrze zawiązuje owoce w różnych warunkach glebowo-klimatycznych, dając wysoki plon i piękne ciemnoczerwone owoce do samego końca produkcji. W paprykowej ofercie Seminis wyróżnia się większym wigorem roślin i mocnym systemem korzeniowym, dzięki czemu dobrze radzi sobie na gorszych stanowiskach.
Hodowcy nieustannie pracują nad nowymi kreacjami, takimi które będą wyróżniały się na tle dotychczas uprawianych. Poznajcie naszą tegoroczną nowość – odmianę Argaman. To propozycja dla tych z Was, którzy poszukują odmiany silnej, z mocnym systemem korzeniowym, która poradzi sobie w trudnych warunkach, ale też dla producentów którzy potrzebują wysokiej jakości towaru do sprzedaży zarówno na zielono, jak i na czerwono. Zbalansowany pokrój roślin, bardzo dobre wiązanie, utrzymanie balansu względem wzrostu wegetatywnego do generatywnego sprzyja stabilnemu i bardzo wyrównanemu zawiązywaniu owoców.
Argaman, to odmiana późniejsza o około 10-12 dni od Maximinusa, tworząca duże, ciemnoczerwone owoce, o grubej ściance (do 1cm) i masie dochodzącej do 350 g. Dobrze rozłożone owoce na roślinie, nie zakleszczają się co ułatwia prace pielęgnacyjne, jak i sam zbiór. W sezonie 2023, odmiana Argaman była uprawiana w gospodarstwach, w których przed sezonem zostały pobrane próby gleby i stwierdzone zostało wysokie zagrożenie nicieniami z rodzaju guzaków. Dzięki uprawa Agraman’a w tych tunelach odnotowano znaczącą redukcję uwiądów i objawów powodowanych przez wyżej wymienione szkodniki. Odmianę Argaman cechuje bardzo dobre wyrównanie roślin od samego początku uprawy a utrzymanie jakości owoców i pięknego głębokoczerwonego koloru do samego końca produkcji to coś co wpływa na unikalność tej odmiany.
SVPB1008 – żółta perełka w typie block
Papryka żółta pozytywnie zaskoczyła w 2023 r. Jej produkcję w Polsce dotychczas szacowano na poziom do 10% całości produkcji tego warzywa. Przez ostatnie lata zainteresowanie uprawą papryki żółtej było niewielkie, jednak ten sezon był zgoła inny. Żółta papryka od samego początku 2023 r. utrzymywała stosunkowo korzystne ceny i zainteresowanie towarem było na stabilnym poziomie przez cały okres podaży. Rekomendowaną na sezon 2024 papryką żółtą Seminis w typie block jest SVPB1008.
Nasza propozycja, to jedna z najwcześniejszych i najszybciej wybarwiających się odmian w tym typie. Duże wyrównanie i brak tendencji do zakleszczania się są cechami wpisanymi w jej genetykę. A mocny wigor i siła wzrostu sprzyjają utrzymaniu jakości przez cały okres prowadzenia produkcji. Co istotne, w okresie jesiennym, na tej odmianie nie mamy widocznych oznak suchej zgnilizny wierzchołków owoców. A jak wiemy w odmianach o żółtym kolorze wrażliwość na deficyt wapnia jest dosyć wysoka. SVPB1008 tej podatności nie ma. Jakość jest utrzymywana od początku do samego końca uprawy.
Warto postawić na 2-3 odmiany papryki
Planując racjonalnie produkcję, można przy ograniczonym wysiłku wpłynąć na efektywność i wydajność produkcji we własnym gospodarstwie. Jeżeli decydujesz się na jeden termin sadzenia – wybierz przynajmniej 2-3 odmiany o różnym okresie wegetacji. To pozwoli na dokładne rozplanowanie pracy i pozwoli ograniczyć stres spowodowany natłokiem zadań do wykonania w tym samym czasie, czy brakiem pracowników. Umożliwi też zbiór papryki w różnej fazie dojrzałości zbiorczej – zieloną oraz czerwoną i sprzedaż tego produktu, na który aktualnie jest większe zapotrzebowanie i wyższa cena.
Monika Buława
Rozwój produktu – Ogórek, Papryka
Bayer