Aktualności
W Turcji opublikowano najnowszy raport dotyczący tureckiego handlu zagranicznego produktami ogrodnictwa. Zaprezentowane dane dotyczą wielkości za rok ubiegły oraz lata poprzednie.
W sumie w minionym roku Turcy wyeksportowali łącznie 3,167 mln ton świeżych owoców i warzyw za łączna sumę 2,805 mld USD. Najważniejszym importerem tureckich owoców i warzyw pozostaje od lat Rosja, gdzie w minionym roku skierowano aż 1,072 mln ton produktów. Na drugim miejscu znajduje Irak z ubiegłorocznym wynikiem 556,0 tys. ton i kolejno Ukraina - 243,0 tys. ton czy Niemcy - 172,0 tys. ton.
W sumie w minionym roku Turcy wyeksportowali 2,185 mln ton owoców oraz 982,0 tys. ton warzyw świeżych. W eksporcie dominowały przede wszystkim pomidory z wynikiem 560,0 tys. ton oraz kolejno owoce miękkie 406,0 tys. ton, cytryny 367,0 tys. ton, pomarańcze 327,0 tys. ton, winogrona 210,0 tys. ton czy porzeczki 225,0 tys. ton, grapefruity 166,0 tys. ton oraz cebula z wynikiem 141,0 tys. ton. Jak już wspomniano powyżej, największym importerem owoców i warzyw z Turcji pozostaje Rosja, gdzie przed rokiem trafiło 1,071 mln ton tych produktów - przy czym 617,2 tys. ton stanowiły sprowadzone owoce, a pozostałe 454,5 tys. ton to warzywa. Najwięcej z Turcji Rosjanie zaimportowali pomidorów - ponad 341,0 tys. ton oraz owoców miękkich - 157,5 tys. ton, a także około 132,2 tys. ton winogron, 100,0 tys. ton cytryn oraz niecałe 69,0 tys. ton pomarańczy.
Źródło: FAMMU/FAPA