Ubiegłoroczna produkcja szparagów w UE
W Europie szparagi uprawiane są na łącznym obszarze około 60,0 tys. ha, a ubiegłoroczne europejskie zbiory oszacowano na 240,0 tys. ton. Największym unijnym, a zarazem europejskim producentem tych warzyw pozostają Niemcy ze zbiorami sprzed roku na poziomie 92,3 tys. ton. Na drugim miejscu pod względem wolumenu zbiorów przed rokiem znalazła się Hiszpania z wynikiem 50,5 tys. ton i kolejno Włochy 44,0 tys. ton, Francja 18,2 tys. ton, Grecja 17,0 tys. ton i Holandia 14,3 tys. ton. Szparagi w Niemczech w 2010 roku uprawiane były na powierzchni 22,8 tys. ha, a w Hiszpanii 10,2 tys. ha. Łączne ubiegłoroczne światowe zbiory szparagów oszacowano na 1,0 mln ton, a poza wspomnianą Europą z wynikiem zbiorów na poziomie 240,0 tys. ton największym światowym liderem w produkcji są kraje Ameryki Płn. i Płd. 475,0 tys. ton oraz kraje azjatyckie 304,0 tys. ton. Zbiory szparagów białych mają około 40% udział, a zielonych około 60% w globalnych zbiorach.
Źródło: FAMMU/FAPA