Aktualności
Freshfel, czyli Europejskie Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw opublikował najnowszy coroczny raport dotyczący konsumpcji, trendów w produkcji oraz handlu zagranicznym produktów ogrodnictwa w krajach unijnych. Dane zamieszczone w najnowszym raporcie dotyczą roku 2011, a w przypadku dziennej porcji owoców i warzyw spożywanych przez statystycznego obywatela Unii Europejskiej wynosi ona o 2,6% więcej wobec danych za rok 2010 - i jest to dokładnie 382 gramy, czyli i tak mniej niż zalecana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) porcja 400 gram.
Ze wspomnianej wielkości 382 gram obywatel unijny konsumuje dokładnie 197,08 grama dzienne świeżych owoców, czyli o 3% więcej wobec roku 2010, ale za to o 3% mniej wobec średniej, dziennej wielkości z lat 2006-2011. Pozostała ilość dziennej porcji zdrowia, czyli 185,52 grama stanowi konsumpcja warzyw, która w porównaniu do roku 2010 wzrosła o 2% jednak podobnie jak i porcja owoców z lat 2006-2010 zmniejszyła się o 3%. Dla porównania w 2006 roku statystyczny obywatel Unii Europejskiej konsumował 426,22 gramy owoców i warzyw, w roku 2007 już 384,24 gramy, w roku 2008 - 397,37 gram i w kolejnych latach 2009 - 396,24 gramy oraz w roku 2010 ? 372,66 gram. Jak wynika z raportu jedynie w 10 z 27 krajów wspólnotowych wielkość spożycia dziennego jest równa bądź przewyższa tą zalecaną przez WHO, w pozostałych 17 krajach utrzymuje się zdecydowanie poniżej normy. Ponadto najważniejsze dane zawarte w raporcie to miedzy innymi wielkość produkcji owoców i warzyw w unijnej 27 w roku 2011, która wyniosła odpowiednio dla owoców 38,1 mln ton, to jest o 5% więcej wobec roku 2010 oraz o zaledwie 0,9% więcej wobec średniej wielkości zbiorów z lata 2006-2001, którą oszacowana na poziomie 37,8 mln ton. Dla warzyw produkcja z roku 2011, która wyniosła 42,9 mln ton była o 4% wyższa wobec roku 2010 i o jedyne 0,1% wobec średniej z ostatnich pięciu lat - 42,8 mln ton warzyw zebranych w okresie 2006-2011. Podano także dane dotyczące handlu zagranicznego z krajami trzecimi - pozauninymi. W roku 2011 import owoców właśnie z tego ugrupowania państw wyniósł 10,9 mln ton, czyli o 2% mniej wobec roku poprzedniego. Odnotowano także spadkowy trend wobec okresu ostatnich pięciu lat - średnia dla tego okresu to 11,45 mln ton. W przypadku importu warzyw z państw trzecich ich wielkość oszacowano w roku 2011 na 1,8 mln ton, czyli o 2% mniej wobec roku 2010. Więcej za to owoców jest eksportowanych państw UE do krajów trzecich - w omawianym okresie 2011 roku było to łącznie 3,5 mln ton, czyli o 7% więcej wobec roku 2010, ale za to zdecydowanie więcej - o 28% wobec średniej z lat 2006-2011 oszacowane na 2,7 mln ton. Podobna sytuacja dotyczy eksportowanych unijnych warzyw ? do państw trzecich dostarczono ich w roku 2011 o 4% więcej wobec roku 2010 - 1,7 mln ton oraz o 1,5% więcej wobec średniej pięcioletniej na poziomie 2,7 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA