Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 334
Reklama
Grafika reklamowa nr 317
Reklama
Grafika reklamowa nr 336
Reklama
Grafika reklamowa nr 335
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Reklama
Grafika reklamowa nr 333
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Unijna konsumpcja, produkcja i handel produktami ogrodnictwa

Aktualności

2013-04-02 09:26
Dla warzyw produkcja z roku 2011, która wyniosła 42,9 mln ton była o 4% wyższa wobec roku 2010 i o jedyne 0,1% wobec średniej z ostatnich pięciu lat - 42,8 mln ton warzyw zebranych w okresie 2006-2011.

Freshfel, czyli Europejskie Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw opublikował najnowszy coroczny raport dotyczący konsumpcji, trendów w produkcji oraz handlu zagranicznym produktów ogrodnictwa w krajach unijnych. Dane zamieszczone w najnowszym raporcie dotyczą roku 2011, a w przypadku dziennej porcji owoców i warzyw spożywanych przez statystycznego obywatela Unii Europejskiej wynosi ona o 2,6% więcej wobec danych za rok 2010 - i jest to dokładnie 382 gramy, czyli i tak mniej niż zalecana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) porcja 400 gram.

Ze wspomnianej wielkości 382 gram obywatel unijny konsumuje dokładnie 197,08 grama dzienne świeżych owoców, czyli o 3% więcej wobec roku 2010, ale za to o 3% mniej wobec średniej, dziennej wielkości z lat 2006-2011. Pozostała ilość dziennej porcji zdrowia, czyli 185,52 grama stanowi konsumpcja warzyw, która w porównaniu do roku 2010 wzrosła o 2% jednak podobnie jak i porcja owoców z lat 2006-2010 zmniejszyła się o 3%. Dla porównania w 2006 roku statystyczny obywatel Unii Europejskiej konsumował 426,22 gramy owoców i warzyw, w roku 2007 już 384,24 gramy, w roku 2008 - 397,37 gram i w kolejnych latach 2009 - 396,24 gramy oraz w roku 2010 ? 372,66 gram. Jak wynika z raportu jedynie w 10 z 27 krajów wspólnotowych wielkość spożycia dziennego jest równa bądź przewyższa tą zalecaną przez WHO, w pozostałych 17 krajach utrzymuje się zdecydowanie poniżej normy. Ponadto najważniejsze dane zawarte w raporcie to miedzy innymi wielkość produkcji owoców i warzyw w unijnej 27 w roku 2011, która wyniosła odpowiednio dla owoców 38,1 mln ton, to jest o 5% więcej wobec roku 2010 oraz o zaledwie 0,9% więcej wobec średniej wielkości zbiorów z lata 2006-2001, którą oszacowana na poziomie 37,8 mln ton. Dla warzyw produkcja z roku 2011, która wyniosła 42,9 mln ton była o 4% wyższa wobec roku 2010 i o jedyne 0,1% wobec średniej z ostatnich pięciu lat - 42,8 mln ton warzyw zebranych w okresie 2006-2011. Podano także dane dotyczące handlu zagranicznego z krajami trzecimi - pozauninymi. W roku 2011 import owoców właśnie z tego ugrupowania państw wyniósł 10,9 mln ton, czyli o 2% mniej wobec roku poprzedniego. Odnotowano także spadkowy trend wobec okresu ostatnich pięciu lat - średnia dla tego okresu to 11,45 mln ton. W przypadku importu warzyw z państw trzecich ich wielkość oszacowano w roku 2011 na 1,8 mln ton, czyli o 2% mniej wobec roku 2010. Więcej za to owoców jest eksportowanych państw UE do krajów trzecich - w omawianym okresie 2011 roku było to łącznie 3,5 mln ton, czyli o 7% więcej wobec roku 2010, ale za to zdecydowanie więcej - o 28% wobec średniej z lat 2006-2011 oszacowane na 2,7 mln ton. Podobna sytuacja dotyczy eksportowanych unijnych warzyw ? do państw trzecich dostarczono ich w roku 2011 o 4% więcej wobec roku 2010 - 1,7 mln ton oraz o 1,5% więcej wobec średniej pięcioletniej na poziomie 2,7 mln ton.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.