Unijny rynek cytryn
W bieżącym sezonie 2010/2011 spodziewana produkcja cytryn w krajach unijnych wyniesie około 1,2 mln ton, czyli o ponad 3% więcej niż poprzednim sezonie. Przypomnijmy, iż w sezonie 2009/2010 zbiory oszacowano na 1,16 mln ton, a w sezonie 2008/2009 na 1,26 mln ton. Tegosezonowa konsumpcja cytryn w unijnej "27" to około 1,3 mln ton a średnioroczne spożycie
przypadające na 1 obywatela wynosi około 2,6 kg. Unia Europejska pozostaje importerem netto cytryn, a owoce te sprowadza przede wszystkim z Argentyny i Turcji. Największe ilości cytryn corocznie trafiają na rynek holenderski, niemiecki oraz francuski i brytyjski. W sezonie 2009/2010 łączny wolumen importu tych cytrusów wyniósł niecałe 470,0 tys. ton, a na bieżący sezon prognozuje się przywóz rzędu około 420,0 tys. ton. W przypadku eksportu cytryn poza Unię Europejską - najwięcej ich dostarczane jest na rynek rosyjski i szwajcarski. W poprzednim sezonie UE-27 wyeksportowała łącznie 67,0 tys. ton, a na bieżący sezon planowany jest wzrost eksportu do około 80,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA