Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316

Unijny rynek migdałów

Polityka i społeczeństwo

2011-09-14 12:50
Unijny rynek migdałów

Kraje unijne są w światowej czołówce producentów i zarazem konsumentów migdałów. Na pierwszym miejscu znajdują się Stany Zjednoczone z około 85% udziałem w światowym rynku migdałów. Na drugim miejscu plasuje się Hiszpania, a na trzecim Australia. Spośród państw unijnych poza wspomnianą już Hiszpanią czołowymi producentami migdałów są Włosi i Grecy. W sumie w sezonie 2011/2012 łączna produkcja migdałów we wszystkich krajach unijnych oszacowana została na 91,5 tys. ton wobec 90,9 tys. ton w poprzednim sezonie. Wolumen importu w tym sezonie utrzymany zostanie na bardzo zbliżonym poziomie - 200,0 tys. ton wobec 198,0 tys. ton sezonie 2010/2011. Ponad 95% łącznych dostaw stanowią orzechy importowane ze Stanów Zjednoczonych - przed rokiem było to ponad 185,0 tys. ton. Pozostałe ilości trafią do UE z Australii, Maroka czy Chile. Do bezpośredniej konsumpcji na całym unijnym rynku skierowane zostanie ponad 281,0 tys. ton tych orzechów, czyli o zaledwie 5,0 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Co ciekawe, największe ilości tych orzechów spożywane są w Grecji - około 17 kg/osobę rocznie i jest to jednocześnie jeden z najlepszych wyników konsumpcji na całym świecie.

Źródło: FAMMU/FAPA

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.