Polityka i społeczeństwo
Kraje unijne są w światowej czołówce producentów i zarazem konsumentów migdałów. Na pierwszym miejscu znajdują się Stany Zjednoczone z około 85% udziałem w światowym rynku migdałów. Na drugim miejscu plasuje się Hiszpania, a na trzecim Australia. Spośród państw unijnych poza wspomnianą już Hiszpanią czołowymi producentami migdałów są Włosi i Grecy. W sumie w sezonie 2011/2012 łączna produkcja migdałów we wszystkich krajach unijnych oszacowana została na 91,5 tys. ton wobec 90,9 tys. ton w poprzednim sezonie. Wolumen importu w tym sezonie utrzymany zostanie na bardzo zbliżonym poziomie - 200,0 tys. ton wobec 198,0 tys. ton sezonie 2010/2011. Ponad 95% łącznych dostaw stanowią orzechy importowane ze Stanów Zjednoczonych - przed rokiem było to ponad 185,0 tys. ton. Pozostałe ilości trafią do UE z Australii, Maroka czy Chile. Do bezpośredniej konsumpcji na całym unijnym rynku skierowane zostanie ponad 281,0 tys. ton tych orzechów, czyli o zaledwie 5,0 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Co ciekawe, największe ilości tych orzechów spożywane są w Grecji - około 17 kg/osobę rocznie i jest to jednocześnie jeden z najlepszych wyników konsumpcji na całym świecie.
Źródło: FAMMU/FAPA