Artykuł sponsorowany
Niemalże w całej Polsce w ostatnich dniach notujemy intensywne opady deszczu. Sprawia to, że presja chorób grzybowych jest bardzo wysoka. Warzywa kapustne takie jak kapusta, kalafior i brokuł są obecnie w fazie intensywnego wzrostu. W skali kraju większość kapust obecnie jest w fazie BBCH 45-48, zatem posiada 45-48% objętości finalnej główki, a kalafiory i brokuły w uprawie jesiennej wchodzą w fazę intensywnego przyrostu róży. Jest to doskonały moment, by wykonać zabieg fungicydowy, który zapewni pełną zdrowotność główek i róż do końca wegetacji i w trakcie ich zbioru.
Dagonis® – nowoczesny fungicyd z nową substancją aktywną!
Do ochrony warzyw kapustnych na tym etapie zalecamy zastosowanie fungicydu Dagonis®. Jest to produkt zawierający dwie substancje aktywne – Xemium® oraz difenokonazol. Substancje te mają odmienny mechanizm działa na patogeny dzięki czemu uzupełniają się w swoim działaniu co z kolei wpływa na wysoką skuteczność w zwalczaniu chorób grzybowych.
Dagonis® – wysoka skuteczność bez ryzyka przekroczenia norm pozostałości (MRL)
Nowoczesność fungicydu Dagonis® daje nam jeszcze jedną wartość – Dagonis® szybko ulega rozkładowi metabolicznemu w roślinie zachowując przy tym swoją długotrwałą i wysoką skuteczność! Jest to zatem doskonały produkt w produkcji zarówno świeżo-rynkowej jak i przemysłowej.
Ścisłe badania BASF wykazały, że średnio substancja Xemium® zastosowana w uprawie kalafiorów po 14 dniach od zabiegu (okres karencji) jest na poziomie ok. 10% dopuszczalnej normy, a w uprawie kapusty po tym samym czasie osiąga poziom 60% dopuszczalnej normy.
Nie gorzej prezentują się wyniki dla drugiej substancji wchodzącej w skład fungicydu Dagonis® - difenokonazolu. W uprawie kalafiorów 14 dni od zabiegu poziom tej substancji osiągnął poziom 15%, a w uprawie kapusty po tym czasie spadł poniżej 30% dopuszczalnej normy.
Xemium® – najnowsza substancja z grupy SDHI zarejestrowana do ochrony warzyw
Grupa chemiczna SDHI jest najnowszą grupą chemiczną wśród fungicydów. Substancje należące do tej grupy charakteryzują się wysoką skutecznością działania na patogeny grzybowe oraz nierzadko sporymi różnicami w spektrum zwalczanych chorób. Xemium® zawarta w produkcie Dagonis® jest najnowszą substancją z tej grupy jaka zarejestrowana jest do ochrony warzyw i cechuje się nie tylko wysoką skutecznością w działaniu, ale również wyróżnia się doskonałym przemieszczaniem się w roślinie! Xemium® posiada unikatową cechę -dwoistą naturę cząsteczki. Potrafi tak dostosować się do środowiska, w którym się znajduje, by rozpuszczać się w wodzie znajdując się w środowisku wodnym (hydrofilność) i rozpuszczać się w warstwach woskowych, gdy znajdzie się w środowisku tłuszczowym (lipofilność). To właśnie dzięki temu fungicyd Dagonis® szybko przemieszcza się w roślinie i daje wysoką i długotrwałą skuteczność ochrony przed chorobami grzybowymi warzyw.
Warto postawić na Dagonis®!
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zawartych w etykiecie.