Aktualności
Zabiegi uprawowe nadają roli strukturę gruzełkowatą i stwarzają dobre warunki dla życia mikroorganizmów glebowych. Poprawiają też właściwości fizyczno-mechaniczne gleby, które wpływają na jej żyzność i urodzajność, a więc utrzymują jej zdolność do udostępniania roślinom składników pokarmowych, wody i ciepła. Ponadto uprawa gleby ma za zadanie zwalczanie chwastów, chorób i szkodników (mieszanie pestycydów).
Z myślą o wschodach roślin
Przygotowując stanowisko pod uprawę warzyw warto pamiętać o wpływie uprawy na zawartość składników pokarmowych. Należy stworzyć takie warunki, aby ilość i dostępność makro- i mikroskładników była najkorzystniejsza dla uprawianych roślin. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na dokładne wymieszanie nawozów z warstwą roli do określonej miąższości. Gleba powinna dostarczać roślinom składników w ciągu całego okresu ich wzrostu, a więc zarówno wtedy, gdy system korzeniowy jest bardzo mały, jak i wówczas, gdy jest on w pełni rozwinięty.
Ponieważ rośliny pobierają wszystkie składniki po uprzednim ich rozpuszczeniu w wodzie, zapewnienie glebie odpowiednich stosunków wodnych jest jednocześnie niezbędnym warunkiem osiągnięcia przez nią korzystnych dla roślin właściwości chemicznych. Nieodpowiednie przygotowanie gleby może powodować słabe wschody większości warzyw uprawianych z siewu wprost do gruntu. Oddziaływanie warunków klimatycznych i glebowych na kiełkowanie, wschody i procent uzyskanych roślin z wysianych nasion jest często silniejszy niż wpływ zdolności kiełkowania. Szczególnie w przypadku grupy warzyw o dużej wrażliwości na warunki w okresie od siewu do wschodów (np. marchew, pietruszka).
Właściwości powietrzno-wodne
Spulchnianie gleby zwiększa w niej porowatość powietrzną w tak dużym stopniu, że wyraźny jest przyrost objętości roli. Zabiegi uprawowe najłatwiej poprawiają stosunki powietrzno-wodne w glebach średnich i ciężkich. Uprawa gleb lekkich nie jest w stanie poprawić w zasadniczy sposób stosunków wodnych. Gleby te bowiem nawet w stanie dużego zagęszczenia mają porowatość znacznie większą niż kapilarną. Dlatego też należy na tego typu glebach ograniczać do minimum wszelkie zabiegi spulchniające, tak aby ilość zgromadzonej po zimie wody była dostępna jak najdłużej.
Uprawki dostosuj do pogody
Termin siewu to jeden z czynników wpływających na pierwszy zbiór. Wysiewanie nasion zależy głównie od warunków pogodowych i możliwości przygotowania stanowiska. Czasem jednak nie warto "na siłę" rozpoczynać prac polowych, gdyż na pewno wpłynie to na pogorszenie wielkości i jakości plonu.
Do często występujących błędów w doprawieniu pola pod uprawę można zaliczyć:
-zbyt wczesne lub zbyt późne rozpoczynanie wiosennych prac polowych;
-nadmierne ugniatanie gleby na skutek kilkukrotnych przejazdów;
-zbyt głębokie spulchnianie gleby;
-stosowanie aktywnych narzędzi uprawowych na glebach lekkich.
Poszczególne gatunki warzyw różnie reagują na opóźnienie terminu siewu i doprawienie gleby. Jeśli warunki do uprawy są trudne, to warto się zastanowić, czy lepiej nie opóźnić terminu siewu. Niestaranne doprawienie gleby, na przykład pod marchew, może spowodować później znaczne obniżenie jakości plonu, np. poprzez skrzywienia i rozwidlenia korzeni. Istotna jest w tym przypadku wilgotność gleby. Zaniechanie uprawy gleby zbyt wilgotnej nie doprowadzi do zniszczenia struktury poprzez tworzenie się brył i zamazywania. Uchroni także glebę przed nadmiernym zbiciem, szczególnie w miejscach przejazdu ciągnika.
Niekorzystna jest również wiosna nadmiernie sucha. Warto wówczas tak dostosować terminy upraw i dobrać narzędzia doprawiające, aby szczególnie chronić wodę zmagazynowaną w głębszych warstwach gleby oraz zwiększyć jej dostępność dla kiełkujących nasion poprzez podsiąkanie. Można w tym celu przed lub po siewie wykonać wałowanie. Przed wysiewem nasion zaleca się stosowanie wałów gładkich, natomiast po lepiej użyć wał, który pozostawi powierzchnię nierówną. Przeciwdziała się w ten sposób parowaniu i zaskorupianiu gleby.
Wystarczy jeden przejazd
Oferta maszyn i narzędzi doprawiających glebę jest bardzo szeroka. Producenci zmierzają w kierunku produkcji agregatów pozwalających doprawić glebę przy ograniczonej do minimum liczbie przejazdów. Wykonanie uprawy przedsiewnej agregatem wieloczynnościowym daje możliwość przygotowania pola po jednym przejeździe roboczym.
Przed rozpoczęciem agregatowania pola należy narzędzie wypoziomować wzdłużnie i poprzecznie, tak aby wszystkie elementy robocze były równomiernie zagłębione. Głębokość spulchniania powinna być tak ustawiona, aby narzędzia pracowały nieznacznie głębiej od głębokości siewu nasion. Warto pamiętać, że siejąc nasiona, redlica siewnika powinna się opierać o niespulchnioną warstwę gleby. Zbyt głębokie spulchnienie spowoduje, że redlice będą "pływały", a jeśli siewnik będzie miał wąskie koła, to regulacja głębokości siewu będzie jeszcze trudniejsza.
Za stosowaniem agregatów uprawowych przemawia kilka korzystnych czynników. Ich wykorzystanie w uprawie wpływa na skrócenie przygotowania stanowiska pod warzywa, a tym samym zwiększa prawdopodobieństwo wykonania prac w optymalnych warunkach i stosownym terminie. Pozwala zmniejszyć zużycie paliwa na przygotowanie 1 ha pola oraz obniżyć koszty robocizny. Właściwie przygotowuje także strukturę warstwy siewnej.
Redakcja e-warzywnictwo.pl