Ochrona
Przypominamy, że śmietka kapuściana jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych. Szkody wyrządzają białe beznogie larwy, długości około 7 mm. Larwy żerują w dolnej części łodygi i na korzeniach oraz w głównych nerwach liści tworzących główkę, w różach kalafiora i brokuła. Jeżeli larwy uszkodzą korzenie to rośliny słabo rosną, więdną, można je łatwo wyciągnąć z ziemi. Uszkodzone główki i róże nie nadają się do handlu i konsumpcji.
Plantacje na których nie ma okryć z agrowłókniny są bardziej narażone na uszkodzenia przez śmietkę niż te osłonięte okrywą
Monitoring i zwalczanie śmietki
Do oceny zagrożenia śmietka kapuścianą warto wykorzystać pułapki zapachowe. Są one aktualnie jedynym "narzędziem" pokazującym ilości odłowionych much, a dzięki temu można trafnie określić termin zabiegu. Warto jednak pamiętać, że wabik w pułapce zapachowej jest aktywny przez okres 4-10 dni, w zależności od warunków pogodowych; po tym czasie należy go wymienić na nowy.
Samica składa jaja w okolicy szyjki korzeniowej rośliny
Przy pomocy pułapek zapachowych odławiane są samice śmietki kapuścianej. Odłowienie 2 samic dziennie w okresie 2 kolejnych dni jest sygnałem do wykonania zabiegu. Po odłowieniu tej ilości muchówek zabieg opryskiwania należy wykonać po 3 dniach z temperaturą powietrza powyżej 20 stopni C lub po 5-6 dniach przy temperaturach niższych. Do zwalczania śmietki można wykorzystać preparat na bazie substancji czynnej lambda-cyhalotryna.
M. Bartczak
Zdjęcia: Sebastian Przedzienkowski, Yara Poland
Śmietka kapuściana atakuje na plantacjach kapust, kalafiora i brokułu
Warto pamiętać, że dwie samice śmietki odłowione w przeciągu dwóch kolejnych dni to już sygnał do wykonania zabiegu ochrony