Aktualności
Szacuje się, że w 2011 roku w Hiszpanii wyprodukowano 156 500 ton kalafiorów. Jest to spadek produkcji - o 5,4% w stosunku z wielkością produkcji w 2010 roku, wynika z danych hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Morskiej (MARM).
W 2010 roku produkcja kalafiorów w Hiszpanii wyniosła 165 400 ton, a w 2009 roku 156900 ton róż kalafiorów. Dlatego, jak pokazuje wykres w 2011 roku odnotowano najmniejszą produkcję kalafiora w przeciągu trzech ostatnich latach. Powierzchnia gruntów przeznaczonych pod uprawę tego warzywa również maleje. Obszar przeznaczony pod uprawę kalafiora w 2011 roku w Hiszpanii szacuje się łącznie na 6700 ha, tj. 4,3% mniej niż w latach 2010 i 2009, kiedy to kalafiory uprawiano na 7000 hektarów.
Produkcja kalafiorów w Hiszpanii w latach 2009 - 2011
Redakcja e-warzywnictwo na podstawie www.syngenta