Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

W sezonie 2017/18 przewiduje się utrzymanie wysokiej produkcji mrożonych warzyw

Aktualności

2017-10-30 10:04
Polska należy do ścisłej czołówki producentów mrożonych warzyw w Unii Europejskiej, zajmując drugie miejsce po Belgii.




Od wstąpienia Polski do UE do sezonu 2016/17 ich produkcja zwiększyła się o  ponad 50%, z 430 tys. t do 650 tys. t. Udział mrożonych warzyw w  łącznej produkcji przetworów warzywnych w ujęciu wolumenowym w  analizowanym okresie pozostawał raczej stabilny, przekraczając nieco 50%. Co ważne, o ile w 2004 r. udział mrożonych warzyw w strukturze wartości produkcji sprzedanej przetworów warzywnych stanowił ok. 34%, o  tyle w 2016 r. wyniósł już 43%.
Według IERiGŻ, opublikowanych w raporcie "Rynek owoców i warzyw - stan i  perspektywy" z lipca 2017 r. produkcja mrożonych warzyw w bieżącym sezonie 2017/18 może obniżyć się do 640 tys. t z rekordowych 650 tys. t odnotowanych w sezonie wcześniejszym. Jeśli powyższa prognoza się sprawdzi, wynik ten - zbliżony do wielkości produkcji w sezonie 2014/15 - będzie drugim bądź trzecim najwyższym w historii. Jak zaznaczają autorzy raportu, niski poziom zapasów i niższa podaż owoców przyczynią się do wzrostu zapotrzebowania w zakładach przetwórczych na wiele gatunków warzyw, a zwłaszcza kalafiorów, brokułów i warzyw strączkowych.
Jak wskazuje Anna Kitala, ekspert rynków rolnych Bank BGŻ BNP Paribas, eksport mrożonych warzyw w sezonie 2017/18 prawdopodobnie wyniesie ok. 430 tys. t, co w porównaniu z sezonem wcześniejszym będzie oznaczać 1 procentowy spadek. Przypomnijmy, że w poprzednich latach to właśnie eksport był motorem rozwoju rynku mrożonych warzyw w Polsce. Największymi odbiorcami mrożonych warzyw są kraje UE-15, gdzie trafia ok. 60-70% polskiego eksportu w ujęciu wolumenowym.
Do rozwoju rynku mrożonych warzyw przyczynia się także rosnący popyt krajowy. Z danych GUS wynika, że ich spożycie w gospodarstwach domowych w  przeliczeniu na osobę w 2013 r. wyniosło 1,68 kg, a w 2016 r. 1,92 kg/os., zatem zwiększyło się o 14% (ze względu na nową klasyfikację produktów dane za 2013 r. nie są w pełni porównywalne z danymi za lata wcześniejsze).

BGŻ BNP Paribas

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.