Aktualności
Z obiektów GPR Krasoń w Piaskach, Kisielach oraz w Złotowie – łącznie około 18 ha szklarni i hartowników - w tygodniu wyjeżdża do producentów aż ok. 30 milionów sztuk rozsad warzyw. Dużym zainteresowaniem w tym sezonie cieszy się eko rozsada.
Pod koniec 2019 GPR Krasoń uruchomiła nowy obiekt szklarniowy w miejscowości Kisiele (woj. łódzkie). Całość projektu podzielona została na dwa etapy. W pierwszym etapie wybudowano zaplecze techniczne (powierzchnia ponad 1 ha) oraz szklarnię o powierzchni 4 ha i hartownik typu SunRoof (powierzchni ok. 1 ha). Docelowo inwestycji zakłada budowę w tej lokalizacji szklarni o powierzchni 7,5 ha, kotłowni, dwóch jednostek kogeneracji, zbiornika na wodę deszczową oraz hartownika.
W maju miałem okazję przyglądać się produkcji rozsady warzyw w nowym obiekcie oraz w siedzibie firmy. Produkcję w nowym obiekcie rozpoczęto w lutym – rozsada pomidora i ogórka. W maju na całej powierzchni obiektu w Kisielach produkowana jest rozsada warzyw gruntowych – papryka, pomidor gruntowy, seler oraz kapusty. Szklarnia wyposażona jest w doświetlenie na poziomie 7000 lx (z możliwością regulowania natężenia światła), zalewowy system nawadniania, podgrzewaną posadzkę, system dozowania dwutlenku węgla, robot do rozstawiania tac, maszyna do cięcia selera oraz automatyczne ramiona do podlewania.
W odróżnieniu od zakładów w Piaskach i Złotowie, w Kisielach zainstalowano jednostkę kogeneracji o mocy 2,7 MW do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła. Inwestycja była możliwa dzięki wsparciu z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014 - 2020.
Grzegorz oraz Marcin Krasoń informowali, że z obiektów w Piaskach, Kisielach oraz w Złotowie – łącznie około 18 ha szklarni i hartowników - w tygodniu wyjeżdża do producentów ok. 30 milionów sztuk rozsad warzyw. Dużym zainteresowaniem w tym sezonie cieszy się eko rozsada. Firma w 2019 r. uzyskała certyfikat na produkcję rozsady ekologicznej – aktualnie to jedyny producent rozsad w kraju, który ma w ofercie taką rozsadę. Marcin Krasoń informował, że pierwsze rozsady eko trafiły do odbiorców już w marcu. Firma w bieżącym sezonie ma dużo zamówień na ekologiczną rozsadę kapust, pomidora, selera oraz papryki.
Grzegorz Krasoń informował, że pomimo pandemii Covid-19 w sezonie 2020 zainteresowanie rozsadą do produkcji pod osłony – pomidor, ogórek, było na bardzo wysokim poziomie – firma odnotowała wzrosty w tym segmencie. Sezon wczesnych warzyw m.in. pod okrycia, również był korzystny w statystykach GRP Krasoń.
W maju mamy wszystkie obiekty wypełnione. Bardzo dużo jest zamówień na rozsadę kapust, papryki, selera, pomidora gruntowego. Aktualnie trudno nam określić, jaki będzie okres letni – producenci zastanawiają się nad wielkością produkcji upraw wymagających dużego nakładu pracy. Problemy z dostępnością siły roboczej mogą tu mieć istotne znaczenie – zaznaczał Grzegorz Krasoń.