Nawożenie
Myśląc o uprawie szparagów trzeba zdecydować jakie chce się zbierać białe czy zielone? W światowej produkcji szparagów zielone stanowią ponad 60%. W Polsce tradycyjnie dominuje uprawa szparagów białych, czyli bielonych tzn. takich, których wypustki rosną w wałach ziemnych bez dostępu światła. Więcej witamin zawierają natomiast młode pędy, czyli wypustki zielone rosnące na nieco podwyższonych zagonach poddane działaniu światła słonecznego.
Fosfor, potas i magnez to składniki, które należy dostarczyć roślinom wiosna niezależnie od technologii uprawy
Trzeba wiedzieć, że to jakie będziemy zbierać szparagi nie zależy od odmiany, tylko od technologii uprawy. Tę samą odmianę można bowiem uprawiać zarówno na bielone jak i zielone wypustki. Niezależnie od technologii uprawy wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji a także przed spulchnieniem międzyrzędzi trzeba zastosować nawożenie fosforowe i potasowe oraz magnezowe. Jeśli będziemy nawozić rośliny młode, z których zbierzemy wypustki dopiero pierwszy raz, wówczas orientacyjne dawki nawozów wynoszą: 60-80 kg P2O5, 150-200 kg K2O i 50-150 kg MgO. Rośliny starsze, z których zbieramy szparagi co najmniej drugi rok należy zasilić składnikami pokarmowymi w dawkach: 100-150 kg P2O5, 200-250 kg K2O i 100-150 kg MgO. Niedobór fosforu można uzupełnić superfosfatem potrójnym granulowanym, potasu - solą potasową a magnezu - kizerytem.
Rośliny starsze, z których zbieramy szparagi co najmniej drugi rok należy zasilić składnikami pokarmowymi w dawkach: 100-150 kg P2O5, 200-250 kg K2O i 100-150 kg MgO
Nawozy jednoskładnikowe można również zastąpić wieloskładnikowymi np.: Polifoską 4. Ma ona w swoim składzie: 4%N, 12% P2O5, 32% K2O, 2% MgO. Nawozy należy rozsiać równomiernie na całej powierzchni plantacji. Później zostaną one wymieszane i przykryte glebą podczas formowania podwyższonych zagonów w uprawie na zielone wypustki lub usypywania wałów w uprawie na bielone wypustki. Zastosowanie niewielkiej ilości azotu wraz z polifoską jest dopuszczalne, natomiast więcej azotu należy dostarczyć roślinom szparaga dopiero po zakończeniu zbiorów. Zastosowanie większej dawki azotu przed zbiorami powoduje obniżenie jakości zbieranych szparagów poprzez zwiększenie udziału wypustek z pustymi przestrzeniami wewnątrz tzw. wypustek sparciałych.
Nieodpowienie nawożenie może niekorzystnie wpłynąć na jakość szparagów
dr inż. Adam Żurawicz