Webinar Cebula i Marchew – jakość Twoich plonów, to efekt Twoich wyborów 8 stycznia 2025r. godz. 19:00
Czy chcesz uzyskać najnowszą wiedzę – m.in. o nowościach odmianowych, o możliwościach ochrony i nawożenia cebuli oraz marchwi? Teraz, gdy nowy sezon wegetacyjny jest tuż za rogiem i wyciągnięto wiele wniosków, podsumowano różne doświadczenia z roku 2024 mamy przyjemność zaprosić Państwa na szkolenie on-line poświęcone efektywnej produkcji cebuli i marchwi. Webinarium odbędzie się 8 stycznia 2025 r. o godz. 19:00. Warto uczestniczyć w tym internetowym seminarium, ponieważ główny nacisk położony zostanie na jakość plonów. Wiemy po minionym sezonie, że mączniak prawdziwy w marchwi, mączniak rzekomy w cebuli czy chorobotwórcze bakterie potrafią mocno zaskoczyć, „zabrać” dużo plonu.
8 stycznia przedstawiona zostanie wiedza zdobyta m.in. w ostatnim sezonie. Będzie o nowych, niezwykle ciekawych odmianach dostosowanych do naszego klimatu z hodowli Seminis. Zastanowimy się, czy w nowym sezonie bakterie będą wyczuwalne, czy istnieje „recepta” na sprawców tych chorób. W programie dużo miejsca jest także przewidziane na zagadnienia związane z żywieniem cebuli i marchwi.
Jeżeli zastanawiasz się czy pamiętasz o wszystkich czynnikach dobierając właściwą strategię nawożenia to możesz się on tym przekonać podczas webinaru. Ponadto przeanalizowana będzie sytuacja na rynku cebuli oraz marchwi. Czy cena tych warzyw może rosnąć? Ile cebuli mają w magazynach europejscy producenci?
Program szkolenia pt. ”Cebula i Marchew – jakość Twoich plonów, to efekt Twoich wyborów” jest bardzo bogaty. Poruszone zostaną różne, bardzo ważne zagadnienia dla producentów obu gatunków. Bądźcie z nami, bo naprawdę warto!
TERMIN:
8 stycznia; godz. 19:00
Organizatorzy:
Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie, jak i tablecie. Nie ma potrzeby rejestracji. Prosimy bądźcie z nami 8. stycznia o godz. 19.00 na profilu FB e-warzywnictwo.pl, na kanale YouTube lub portalu e-warzywnictwo.pl
BĄDŹ Z NAMI I WYGRAJ CENNE NAGRODY!
https://www.facebook.com/ewarzywnictwo/
https://www.youtube.com/channel/UCqrkgOHIl7p99JF7TyxFrdg
Eksperci:
Panel dotyczący cebuli
Mariusz Kąkol, Regionalny Menedżer Handlowy w firmie Bayer/Seminis
Tematyka wystąpienia:
Rynek cebuli w Polsce oraz Europie
Jakościowe odmiany cebuli polecane na sezon 2025
Czy uprawa cebuli to trudne zajęcie? Zdecydowanie ta uprawa nie należy do najłatwiejszych, co pokazał nam sezon 2024. Po dwóch sezonach łaskawych cenowo dla producentów cebuli sezon 2024 ponownie pokazał, jak ciężka jest to uprawa w trakcie wegetacji a dodatkowo zaskoczył niskimi cenami. Poszukiwanie dobrej jakościowo cebuli było i jest wyzwaniem dla handlowców. Potwierdza się reguła, że dobrej jakości cebula zawsze znajdzie odbiorców i pozwala uzyskać lepszy dochód. Planowanie produkcji tego warzywa rozpoczyna się od doboru odmian. Te dobrze wybrane pozwolą uzyskać odpowiednią jakość i przede wszystkim finalnie zysk. Chcesz dowiedzieć się jak zaplanować swoją produkcję cebuli z odmianami Seminis? Które kreacje zapewnią Tobie jakość i zysk? Zapraszam Cię na webinar 8 stycznia, wówczas Mariusz Kąkol omówi te kwestie a ponadto zwróci uwagę na europejski rynek cebuli. Czy cena może rosnąć w końcówce sezonu przechowalniczego? |
Radosław Suchorzewski, Grower Manager Fruit / Vegetables / Potatoes w firmie Bayer
Tematyka wystąpienia:
Czym zapachnie cebula w 2025 – uciążliwe choroby
Zapach cebuli w sezonie 2025, a może czym zapachnie cebula w 2025? czy…Myśli jest wiele po cebulowy sezonie, który za nami. Jak zwykle nie był on łatwy, a i inny od poprzedniego. Czy łatwiejszy czy trudniejszy od tego z 2023 r., to już pozostaje do indywidulanej oceny każdego producenta. W roku 2024, to pogoda decydowała o tym co się dzieje na polach. Wyjątkowy dostatek wody a okresowo jej „nadmiar” zwłaszcza w dwóch głównych cebulowych rejonach: w Wielkopolsce i na Kujawach, był przyczynkiem do wielu chorobowych problemów, m.in. z fuzarium, mączniakiem rzekomy, bakteriozami. Jak chyba żadnego roku, to Peronospora destructor (mączniak) był sporym wyzwaniem. Częste opady deszczu, umiarkowana temp. to wymarzone warunki do jego rozwoju, ale i bakteriozy co rusz były widoczne, bardziej trafne stwierdzenie wyczuwalne. Czy istnieje: najlepszy – najskuteczniejszy preparat, idealny program ochrony przeciwko mącznikowi rzekomemu i innym chorobom cebuli? Jak ukierunkować ochronę roślin w 2025 r.? Odpowiedzi na te pytania podejmie się udzielić Radek Suchorzewski. |
Sebastian Przedzienkowski, Regional Sales Manager Yara Poland
Tematyka wystąpienia:
Nawożenie cebuli pod kątem trwałości pozbiorczej
Wyzwania stojące przed uprawą cebuli w 2025 r. polegają na utrzymaniu jej zdrowej w okresie wegetacji przy mniejszych zasobach środków ochrony roślin oraz utrzymaniu wzrostu roślin przy nieprzewidywalnych, trudnych warunkach pogodowych. Odpowiednie żywienie cebuli, dostosowanie dawek np. azotu, preferowanych form składnika do etapu rozwoju roślin może być kluczowe w uzyskaniu wysokiego i dobrej jakości plonu. W ostatnich latach równowaga między składnikami odżywczymi w glebach wykorzystywanych „cebulowo” została zakłócona, a tym samym procesy zachodzące na stanowiskach przeznaczonych do produkcji żywności (pogoda, brak płodozmianu to tylko przykładowe czynniki na to wpływające). W roślinach, które nie otrzymują odpowiednich pierwiastków śladowych, mogą wystąpić zakłócenia we wszelkiego rodzaju procesach enzymatycznych. Ponadto, ponieważ nie mogą one prawidłowo budować białek z powodu braku niektórych pierwiastków, stają się bardziej podatne na choroby i szkodniki. Jest to problem, z którym mogą się mierzyć wszystkie rośliny uprawne – podkreśla Sebastian Przedzienkowski, który podczas webinaru 8 stycznia przedstawi zalecenia nawożenia cebuli wg Yara, m.in. zwracając uwagę na rolę składników w kontekście jakości główek – lepszej, trwalszej suchej łuski. Będzie też poruszony aspekt fertygacji cebuli. |
Panel dotyczący marchwi
Katarzyna Gładka-Kubiak, Bayer
Tematyka wystąpienia:
Marchewkowe pole – wszystko się może zdarzyć
Utartym stwierdzeniem wśród wielu producentów marchwi, jest to, w którym uważa się, że jak dobrze posiejesz – w wilgotną glebę, masz dobre wschody, to już prawie możesz szykować się do kopania korzeni. Niestety po drodze napotyka się jeszcze wiele mniej lub bardziej spodziewanych przeszkód, które trzeba pokonać, m.in.: połyśnicę, mączniaka prawdziwego, alternariozę, nicienie, bawełnicę oraz wiele innych. Jednym z największych wyzwań w mijającym sezonie dla producentów marchwi i to nawet tych niezwykle doświadczonych okazał się mączniak prawdziwy. Choroba znana i jak najbardziej obecna na marchwiowych polach i kontrolowana przy okazji zwalczania alternariozy. Jakie wnioski na podstawie tego sezonu powinniśmy wyciągnąć, aby mącznik prawdziwy nas nie zaskoczył? O tym i innych bardziej i mniej widocznych problemach, m.in. nicieniach w marchwi doszkoli nas Katarzyna Gładka-Kubiak. |
Mariusz Kąkol, Regionalny Menedżer Handlowy w firmie Bayer/Seminis
Tematyka wystąpienia:
Rynek marchwi w Polsce oraz Europie
Odmianowe hity marchwiowe od Seminis
Produkcja marchwi w Polsce analizując powierzchnię uprawy, to jedno z najstabilniejszych warzyw w naszym kraju. Zajmuje areał około 14 000 ha. Wymagania jakościowe rynku dla tego gatunku są bardzo wysokie. W sezonie 2024 obserwowaliśmy dużą wyprzedaż towaru prosto z pola ze względu na słabą jakość. Wpływ na to ma mnóstwo czynników. Wielu producentów twierdzi, że dobre wschody, to 40% sukcesu uprawy, pozostałe 60%, to m.in. odmiana oraz warunki pogodowe. – Wybierając odmiany marchwi, wielu producentów nadal kieruje się najwyższym plonem. Jest jednak więcej detali, które jako hodowca musisz wziąć pod uwagę. Spójrz na jakość handlową – wyrównanie korzeni, zdrowotność naci czy smak. Nowa szeroka genetyka marchwi z hodowli marki Seminis, to odpowiedź zarówno na wysokie wymagania jakościowe rynku, ale też pewność produkcji i plonu – podkreśla Mariusz Kąkol, który podczas webinaru 8 stycznia omówi kwestie doboru odmiany marchwi oraz rynek marchwi w Polsce i Europie. |
Sebastian Przedzienkowski, Regional Sales Manager Yara Poland
Tematyka wystąpienia:
Nawożenie marchwi a pozostałości metali ciężkich
W bloku tematycznym dotyczącym marchwi podczas seminarium internetowego 8 stycznia Sebastian Przedzienkowski z firmy Yara przypomni, jakie jest zapotrzebowanie roślin marchwi na poszczególne składniki pokarmowe, zwracając uwagę na potrzeby żywieniowe skorelowane z wielkością plonu. Specjalista udzieli porad z jakich nawozów korzystać, aby wnosić do gleby jak najmniejszą ilość metali ciężkich. Wskaże jakie aktualnie są dopuszczalne normy zawartości tych metali w nawozach. W przedstawionej prezentacji zawarta będzie także wiedza, które składniki wpływają na trwałość pozbiorczą marchwi. Zaprezentowane zostaną najnowsze zalecenia nawozowe firmy Yara dla marchwi. Eksperci Yara niedawno opracowali je dla poszczególnych faz rozwojowych roślin.
|