Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Webinarium - 23.01 "Brokuł & kalafior – perspektywy oraz nowości odmianowe, ochroniarskie i nawozowe na sezon 2024"

Aktualności

2024-01-15 20:26

Zapraszamy na webinarium:

"Brokuł & kalafior – perspektywy oraz nowości odmianowe, ochroniarskie i nawozowe na sezon 2024"

Kalafior i brokuł, to bardzo ważne gatunki warzyw w naszym kraju. Ich produkcja zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i dla przetwórstwa jest prowadzona w wielu rejonach Polski. Z naszych informacji wynika, że najwięcej kalafiora produkuje się w województwach, odpowiednio: małopolskim, lubelskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim i łódzkim. Natomiast brokuł największą popularność produkcyjną zdobył w woj.: kujawsko-pomorskim, mazowieckim, lubelskim, łódzkim i małopolskim. Uprawa tych warzyw nie należy do łatwych w coraz bardziej zmiennych i nieprzewidywalnych warunkach pogodowych. W ostatnich sezonach dużym wyzwaniem jest odpowiednia ochrona roślin przed szkodnikami i chorobami. Niewątpliwie mączlik warzywny, śmietka kapuściana, bakteriozy dokuczają w wielu gospodarstwach, nie pozwalają wykorzystać potencjału plonotwórczego odmian. A tych jest coraz więcej. Hodowcy wypracowali już odmiany kalafiora, którym nie straszne słonce – nie przebarwiają się czy brokuły o wysoko wyniesionej róży, co ułatwia zbiór i zmniejsza nakłady na pracę. Bardzo interesujące są „Dwuzadaniowe kalafiory Seminis”. Uprawiając je to Ty decydujesz czy zbierasz ja na świeży rynek czy dla przemysłu.

Zapraszamy na Konferencję Kalafiorowo-Brokułową, podczas której przedstawione zostaną najnowsze informacje z zakresu ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Gro informacji dotyczyć będzie hodowli odmian kalafiora i brokułu marki Seminis. Rozważymy jak zoptymalizować produkcję na świeży rynek oraz dla przetwórstwa. Skoncentrujemy się też na wymaganiach żywieniowych kalafiora i brokułu. Przedstawiciel firmy nawozowej wie za jakie składniki rośliny odwdzięczą się plonem.


23 styczeń 2024 r., godz. 18:30

 

Organizatorzy:

Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie, jak i tablecie. Nie ma potrzeby rejestracji. Prosimy bądźcie z nami 23. stycznia o godz. 18.30

OGLĄDAJ NA ŻYWO NA: E-WARZYWNICTWO.PL, FB ORAZ YOUTUBE E-WARZYWNICTWO.PL

https://www.facebook.com/ewarzywnictwo/

https://www.youtube.com/c/ewarzywnictwopl/videos

 

Eksperci:

Katarzyna Gładka-Kubiak
Field Trials Specialist w Bayer Polska

Wykład pt.: Brokuł, kalafior dobrze (o)chroniony

 

Piotr Dutkowski, Rozwój rynku 
kapusta, kalafior, brokuł, marchew, cebula
w firmie Bayer/Seminis

Wykład pt.: Trendy konsumenckie w spożyciu kalafiora – analiza danych z Polski, Niemiec oraz Wielkiej Brytanii

 

Radosław Grabowski
Menedżer ds. Kluczowych Klientów w firmie Bayer/Seminis,
Współpraca z Przemysłem Przetwórczym w Polsce

Wykład pt.: Zaplanuj dobrą produkcję dla przemysłu z brokułem i kalafiorem od SEMINIS

 

Wojciech Kopeć
doradca agronomiczny Yara Poland

Wykład pt.: Nie tylko nawożenie

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.