Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Webinarium – 4.01.2024 r. Cebula i Marchew. Zapach pieniędzy w 2024 roku

Aktualności

2023-12-23 20:16

Mamy przyjemność zaprosić Państwa na szkolenie on-line poświęcone efektywnej produkcji cebuli oraz marchwi, które odbędzie się 4 stycznia 2024 r.

Produkcja warzyw stoi przed poważnymi wyzwaniami, a niestabilność geopolityczna to kolejny czynnik ryzyka zagrażający bezpieczeństwu żywnościowemu na całym świecie. W tym kontekście, gdzie niepewność jest jedyną pewnością, w produkcji „pod chmurką” warzyw a zwłaszcza cebuli i marchwi, które są wrażliwym na stresy gatunkami a ponadto podstawowymi warzywami na wielu rynkach, zmagamy się z wieloma problemami agrotechnicznymi i nie tylko. Dziś nacisk kładzie się nie tylko na zachowanie plonów, ale także na spełnienie zmieniających się oczekiwań społecznych dotyczących zrównoważonego rolnictwa. Powstają pytania, jak ograniczać chwasty, szkodniki i choroby, które stają się coraz bardziej odporne, a wielu dotychczasowych rozwiązań nie można stosować? Co decyduje o tym, że niektóre choroby mocno „zyskały” na znaczeniu w ochronie cebuli, czy to: pogoda, niesłabnąca popularność uprawy cebuli, różne typy uprawianej cebuli czy też błędy i niedociągnięcia producentów, a może to suma tych wszystkich czynników sprzyja części agrofagów? Czy możliwa jest efektowna produkcja cebuli i marchwi przy mniejszych nakładach i dzięki innowacjom w zakresie doboru odmian i cech, ochrony upraw, technologii rolnictwa precyzyjnego i odpowiedniego podejścia do żywienia roślin?

4 stycznia 2024 roku przedstawiona zostanie wiedza zdobyta m.in. w ostatnim sezonie, kiedy dużo było różnych problemów w produkcji cebuli i marchwi. Będzie m.in. o nowych, niezwykle ciekawych odmianach z portfolio Seminis, dostosowanych do zmieniających się warunków klimatycznych i ekonomicznych. Zastanowimy się, dlaczego Stemphylium w cebuli, to problem nadal aktualny – wnioski z minionego sezonu i nauka na przyszłość. Przedstawione zostaną wyzwania w biologicznej ochronie marchwi oraz możliwości aplikacji takich preparatów. Temat kadmu w produkcji marchwi, struktura gleby dla cebuli i… A ponadto w programie webinarium dużo miejsca jest także przewidziane na zagadnienia związane z analizą rynku – czy ceny cebuli wzrosną nieznacznie czy może „wystrzelą”? Marchew będzie w roku 2024 coraz droższa, bo przecież duża część produkcji nie została zebrana? Możesz się o tym przekonać 4 stycznia, bo wówczas eksperci skoncentrują się na tych zagadnieniach.

Program webinarium pt. ”Cebula i Marchew. Zapach pieniędzy w 2024 roku” jest bardzo bogaty. Poruszone zostaną różne, bardzo ważne zagadnienia dla producentów tych warzyw. Bądźcie z nami, bo naprawdę warto

  • Eksperci:
Katarzyna Gładka-Kubiak
Field Trials Specialist
w Bayer Polska

 

Radosław Suchorzewski
Grower Manager Fruit / Vegetables /
Potatoes w Bayer Polska

Tematyka wystąpienia:

  • Stemphylium w cebuli – problem nadal bardzo aktualny. Dużo wniosków z minionego sezonu i nauka na przyszłość
  • Wyzwania w biologicznej ochronie … marchwi

 

Mariusz Kąkol
Regionalny Menedżer Handlowy
w firmie Bayer/Seminis

Tematyka wystąpienia:

  • Obraz sezonu cebulowego 2023 w Europie. Sytuacja handlowa i cenowa
  • Rijnsburgery klasy premium podstawą dochodowej produkcji cebuli!
  • Trzech króli w typie amerykańsko-hiszpańskim

 

Piotr Dutkowski
Dział Rozwoju Produktu:
kapusta, kalafior, brokuł, cebula, marchew
w firmie Bayer/Seminis

Tematyka wystąpienia:

  • Zmiany w doborze odmian marchwi adaptacja do zmieniających się warunków klimatycznych i ekonomicznych!
  • Prezentacja mocnych odmian nantejskich oraz przemysłowych

 

Wojciech Kopeć
Doradca Agronomiczny
Yara Poland

Tematyka wystąpienia:

  • Nie tylko nawożenie

 

Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie, jak i tablecie. Nie ma potrzeby rejestracji. Prosimy bądźcie z nami 4. stycznia 2024 r. o godz. 18:30 na profilu FB e-warzywnictwo.pl, na kanale YouTube lub portalu e-warzywnictwo.pl

https://www.facebook.com/ewarzywnictwo/

https://www.youtube.com/channel/UCqrkgOHIl7p99JF7TyxFrdg

portal www.e-warzywnictwo.pl

 

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.