Aktualności
Bremia lactucae, czynnik sprawczy mączniaka rzekomego w sałacie, jest genetycznie bardzo zmienny. Nawet w obrębie jednego pola produkcji sałaty może występować kilka ras. Monitorowanie zmian w populacji Bremia jest ważne dla hodowców i plantatorów. International Bremia Evaluation Board Europe (IBEB-EU) zebrała ponad 845 izolatów Bremia z sałaty w 2023 r. i na początku 2024 r. (do marca) w Europie.
W 2023 r. oficjalne rasy Bl: 38EU, Bl: 39EU i Bl: 40EU były często znajdowane, podczas gdy oficjalne rasy Bl: 35EU, Bl: 36EU i Bl: 37EU występowały z bardzo niską częstotliwością. Jednak jeden wzór wirulencji, zwany dalej rasą Bl:41EU, odpowiadający izolatowi REQ2301723, został znaleziony w 3% i 10% izolatów, odpowiednio w 2023 i 2024 r. (do marca). Ten wzór wirulencji tego izolatu pojawił się po raz pierwszy w 2022 r.
Formalny proces oceny rozpoczął się w grudniu 2023 r. W kwietniu 2024 r. IBEB-EU stwierdził, że izolat kandydata zapewnił spójne wyniki testów. REQ2301723 z Francji jest oznaczony jako izolat typu nowej rasy Bl: 41EU. Niestety Bl: 41EU został wielokrotnie znaleziony we Francji, Niemczech, Szwajcarii, Holandii i Wielkiej Brytanii. Analizy laboratoryjne wskazują, że Bl: 41EU łamie wiele genów oporności, w tym R53, R55 i R56.
Rada podkreśla znaczenie kontroli chemicznej i środków higienicznych oprócz odporności roślin. Stosowanie fungicydów, zwłaszcza w młodym stadium rośliny, zapewnia dodatkową ochronę odpornym uprawom sałaty, co pomoże zapobiec rozwojowi nowych ras Bremia. Właściwe praktyki higieniczne, takie jak usuwanie resztek po zbiorach i chorych roślin, czyszczenie sprzętu rolniczego i zapobieganie przedłużającym się okresom wilgoci liści, zmniejszą rozprzestrzenianie się Bremia w uprawach sałaty.