Warzywa korzeniowe z długim terminem przydatności. Recepta na choroby przechowalnicze

Artykuł sponsorowany

2024-07-16 14:52

W naszej branży co rusz przywoływane jest hasło „przechowalnia to nie szpital”. Do długotrwałego magazynowania powinny trafiać warzywa dobrej jakości. Często choroby przechowalnicze pozostają uśpione do momentu zbiorów. Tegoroczne trudne warunki pogodowe sprawiają, że warzywa są bardziej podatne na działanie glebowych patogenów. Biopreparaty oparte na Trichoderma, takie jak Trianum, mogą odgrywać kluczową rolę w ich zwalczaniu.

Tegoroczne warunki pogodowe nie rozpieszczają producentów warzyw. Susza, gwałtowne ulewy i gradobicia powodują stres i uszkodzenia plonów, przez co stają się one bardziej podatne na działanie glebowych patogenów. Jeśli dodamy do tego presję różnych szkodników, bądź niedopracowany z różnych przyczyn program ochrony może się okazać, że opłacalność uprawy stanie pod znakiem zapytania. Doświadczeni rolnicy na bieżąco walczą z pojawiającymi się problemami. Co jednak z tymi, które jak choroby przechowalnicze pozostają uśpione do momentu zbiorów?  

Pod lupą
Posiadamy w rękach bardzo ograniczoną ilość zarejestrowanych preparatów do zaprawiania nasion warzyw korzeniowych, których problem chorób przechowalniczych w głównej mierze dotyczy. Jeżeli oczekujemy skutecznej ochrony na każdym etapie wzrostu rośliny przed chorobami odglebowymi, takimi jak Rhizoctonia, Fusarium, Pythium czy Sclerotinia, możemy wybrać skuteczne środki biologiczne – bardzo efektywny będzie grzyb Trichoderma zawarty w produkcie Trianum.

Ich mechanizm działania opiera się na wspomaganiu wzrostu rośliny poprzez pokrycie pożytecznym grzybem systemu korzeniowego. Stanowi on konkurencję dla rozwoju patogenów i powoduje zmniejszenie ich ilości w glebie. Przyjrzyjmy się zatem bliżej produktowi, który coraz częściej pojawia się w uprawach polowych. Co ciekawe jest on zalecany nie tylko w okresie siewu, ale również w późniejszym okresie wegetacji celem ograniczenia chorób przechowalniczych. Bez okresu karencji i bez chemicznych pozostałości. Brzmi to naprawdę obiecująco.

Trichoderma do potęgi
Wybierając produkt zawierający grzyb Trichoderma szukajmy takiego, który jest zarejestrowany jako środek ochrony roślin. Zyskamy gwarancję, że w opakowaniu znajdziemy przebadany i standaryzowany grzyb o określonej ilości i jakości. Wartością referencyjną powinien być 1 gram produktu, co oznacza, że przy formulacji np. 109 jtk/1g znajdziemy 1 000 000 000 zarodników w 1 gramie produktu. Pamiętaj im niższa potęga, tym niższa zawartość zarodników. Ważne jest również samo przechowywanie produktu. Aby Trichoderma zachowała swoje właściwości, zamknięte opakowanie należy przechowywać w temperaturze 4-8°C z dala od światła słonecznego. 

 Czas na praktykę
Działanie Trichoderma prześledzimy na podstawie produktu Trianum. Zawiera on szczep Trichoderma harzianum, który jak się okazuje, jest najlepiej przebadanym grzybem z tej rodziny.

Przestrzeń i składniki odżywcze: Trichoderma harzianum rośnie szybciej na powierzchni korzeni niż chorobotwórcze grzyby glebowe.

Rezultat: Ograniczenie szansy na kolonizację i rozwój patogenów.

Pasożytnictwo patogenów: Trichoderma harzianum porasta strzępki patogenów.

Rezultat: Ściany są rozkładane, a patogeny giną.

Wzmacnianie: system korzeniowy rozwija większe ilości włośników, dzięki czemu roślina może pobierać więcej wody i składników odżywczych.

Rezultat: silniejsze i bardziej wyrównane uprawy oraz wyższe plony.

Biorąc pod uwagę powyższe, możemy przyjąć, że stosowanie Trianum w uprawach polowych warzyw zapobiega chorobom przechowalniczym w kilku aspektach:

  1. W czasie wegetacji: aplikacja Trianum obniża populację patogenów w glebie i na powierzchni roślin, przez co zmniejsza ryzyko infekcji podczas przechowywania. 
  2. Przed zbiorem: traktowanie warzyw Trianum przed zbiorem ogranicza rozwój patogenów na ich powierzchni.
  3. Poprawa zdrowia gleby: regularne stosowanie Trianum poprawia strukturę i zwiększa jej zdolność do zwalczania patogenów.

Zalety i wyzwania

Jak środki biologiczne, takie jak Trianum, pozycjonują się na tle chemicznych środków ochrony roślin? Na plus przemawia ekologiczność produktu oraz brak okresu prewencji i karencji. Trianum możemy zastosować praktycznie w dowolnym momencie wegetacji. Nie zanotujemy także negatywnego wpływu na środowisko i pożyteczne owady, takie jak pszczoły czy trzmiele. 
Jego działanie potwierdzone jest licznymi badaniami, wykonanymi przez zarówno polskie, jak i zagraniczne niezależne jednostki. Produkt jest zarejestrowany jako środek ochrony roślin, co gwarantuje jego jakość, stabilność i powtarzalność.

Wyzwanie stanowią jedynie warunki w momencie aplikacji. Zabieg należy wykonać w momencie ograniczonego nasłonecznienia i dobrego uwilgotnienia gleby (>70%). Jeśli te parametry zostaną spełnione Trianum zacznie namnażać się w glebie i rozpocznie swoje działanie.  

Wnioski

Biorąc pod uwagę niezależne badania oraz przeprowadzone próby polowe można stwierdzić, że Trichoderma harzianum stanowi obiecujące narzędzie w zapobieganiu chorobom przechowalniczym w warzywach polowych.

Jego zdolność do bezpośredniego zwalczania patogenów oraz wspierania naturalnych mechanizmów obronnych roślin czyni go efektywnym i ekologicznym rozwiązaniem. Wraz z rosnącą świadomością ekologiczną oraz potrzebą redukcji chemicznych środków ochrony roślin, biopreparaty oparte na Trichoderma harzianum, takie jak Trianum, mogą odgrywać kluczową rolę w nowoczesnym rolnictwie.

Koppert Polska

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.