Aktualności
Fundacja Pro-Test przeprowadziła niezależne badania zawartości pestycydów w czerwonej papryce z popularnych sieci handlowych, Lidla i Biedronki. Teraz ujawnili wyniki. Do wyników badań odniósł się Lidl Polska.

Głównym wnioskiem z badania przeprowadzonego przez Fundację Pro-Test jest, że czerwona papryka dostępna w popularnych sieciach handlowych Lidl i Biedronka zawierała pozostałości pestycydów, jednak w żadnej z próbek nie przekroczono dopuszczalnych norm.
Co dokładnie wykazało badanie?
- Papryka z Biedronki zawierała aż pięć różnych pestycydów (azoksystrobina, fludioksonil, metoksyfenozydu, metrafenonu i spirotetramatu).
- Papryka z Lidla zawierała pozostałości dwóch pestycydów (cyprodynilu i fludioksonilu).
- Eksperci zwracają uwagę na tzw. efekt koktajlu, czyli łączny wpływ różnych substancji chemicznych na organizm, który nie jest do końca znany, mimo że stężenia poszczególnych pestycydów mieściły się w normach.
Niebezpieczne skutki
Spirotetramat, znaleziony w papryce z Biedronki, jest podejrzewany o negatywny wpływ na płodność oraz rozwój płodu. Inne substancje, takie jak fludioksonil czy metoksyfenozyd, mogą zaburzać gospodarkę hormonalną.
Jak czytamy w komunikacie, celem fundacji jest nie tylko informowanie konsumentów, ale także motywowanie producentów i sieci handlowych do poprawy jakości żywności, wierząc, że presja społeczna ma realny wpływ na standardy. Fundacja Pro-Test zapowiada kontynuację badań jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku.
Oświadczenie Lidl Polska
Poniżej publikujemy oświadczenie Lidl Polska ws. wyników badań Fundacji Pro-Test.
"Szanowni Państwo,
na wstępie chcielibyśmy zaznaczyć, że papryka poddana testom spełniała wymagania prawne i jak zostało wskazane w artykule Fundacji Pro-Test, zawierała pozostałości pestycydów w ilościach znacznie poniżej dopuszczalnych norm. Tym samym chcielibyśmy zaznaczyć, że badany produkt nie stwarza zagrożenia dla konsumentów.
Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych. Jakość produktów kontrolujemy na każdym etapie łańcucha dostaw. Współpracujemy wyłącznie z certyfikowanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe – wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów – w obszarze produktów żywnościowych i nieżywnościowych wymagamy certyfikatów IFS i BRC, a w obszarze owoców i warzyw certyfikacji GlobalG.A.P./GRASP.
W Lidl Polska zawsze postępujemy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, a niekiedy przyjęte przez naszą firmę wewnętrzne wytyczne są jeszcze bardziej wymagające niż przepisy UE. W przypadku świeżych owoców i warzyw nasza polityka dotycząca pozostałości pestycydów określa, że akceptowany przez nas poziom dla jednej wykrytej substancji to maksymalnie 1/3 limitów prawnych, co również potwierdzają przeprowadzone badania papryki.
Zarówno w obszarze owoców i warzyw, jak i w pozostałym asortymencie, określiliśmy restrykcyjne standardy jakości naszych produktów, regularnie je monitorujemy i konsekwentnie wyznaczamy sobie nowe, ambitne cele. W 2021 roku wprowadziliśmy w naszej firmie listę związków strategicznych, na której aktualnie znajduje się aż 327 substancji zakazanych w uprawie i monitorujemy jej przestrzeganie.
Prowadzimy pełną identyfikowalność łańcucha dostaw. Jesteśmy także w stałym kontakcie z naszymi dostawcami – naszym wspólnym celem jest doskonalenie jakości oferowanych produktów. Otrzymane wyniki badań analizujemy wewnątrz firmy, jak również z naszymi dostawcami i wskazujemy sobie ambitne cele na kolejny sezon, niejednokrotnie przewyższające standardy na rynku."