Elite Onion Club

Aktualnie rynek wymusza, aby dobrej jakości warzywa były dostępne praktycznie przez 12 miesięcy w roku. W przypadku cebuli spełnienie takich oczekiwań jest możliwe dzięki uprawie odmian typu Rijnsburger, których przechowywanie możliwe jest nawet do końca sierpnia. Odmiany w tym typie bardzo dobrze zachowują się w magazynach, ale mają swoje wymagania w okresie wegetacyjnym. Warto pamiętać, że minimalna temperatura kiełkowania nasion Rijnsburgerów to 3-6 °C, natomiast optymalna dla tego procesu to 10-17 °C. Z kolei w okresie po wschodach i przyrostu szczypioru rośliny poprawnie rozwijają się, gdy jest krótki dzień i temperatura na poziomie 12-15 °C. Do formowania się cebul za optimum wskazuje się temperaturę 18-20 °C i długi dzień (powyżej 15 godzin). Analizując te temperaturowe wartości widzimy, że uprawa Rijnsburgerów może być coraz trudniejsza m.in. ze względu na występujące w ostatnich sezonach okresowe upały. Ale hodowcy nowych odmian pracują nad rozwiązaniem różnych problemów producentów cebuli mając również na względzie oczekiwania konsumentów. Efektem takich prac jest odmiana STORO F1 hodowli firmy Hazera (zapewne niektórzy z Państwa mieli ją w próbach pod numerem37-131). Ta Rijnsburgerowa nowość testowana była w ostatnich trudnych i zmiennych pogodowo sezonach dając rekordowe plony dużych cebul.
- Storo F1, to średniopóźna odmiana do bardzo długiego przechowywania. Załamuje szczypior pod koniec sierpnia, w terminie zbliżonym do bardzo chętnie uprawianej odmiany Dormo F1. Podczas wdrożeń w różnych województwach w naszym kraju Storo tworzyło silną roślinę o wzniesionym i bujnym szczypiorze. Ważną cechą odmiany Storo F1 jest bardzo dobre wykorzystanie wody z opadów pod koniec lata do budowania wysokiego plonu. Cebule ma duże, kuliste do lekko wydłużonych z cienką szyjką i mocną łuską. Hodowcy uzyskali w tej odmianie bardzo silny system korzeniowy i zwiększoną odporność na Fusarium.
Pamiętaj!
Cebula Storo F1 (37-131) – rekordowe plony i duże cebule
- odmiana średniopóźna
- przechowywanie do czerwca
- łuska złotobrązowa
- cebule duże, kuliste do lekko wydłużonych
- zwiększona odporność na Fusarium