Aktualności

W Hiszpanii odbyło się spotkanie producentów czosnku oraz organizacji partnerskich w celu podsumowania oraz omówienia interesów w sektorze czosnkowym. Uczestnicy spotkania stwierdzili, że w bieżącym sezonie powierzchnia upraw czosnku wzrosła o ok. 10% w porównaniu z tą z roku 2012.
Hiszpańscy producenci czosnku w Pedroneras analizowali sytuację na rynku czosnku w kampanii 2012/2013 i stwierdzili, że w bieżącym sezonie powierzchnia upraw tego warzywa wzrosła o ok. 10% w porównaniu z tą z roku 2012. Ponadto, mając na uwadze stan plantacji - dobre ukorzenienie się roślin i ich właściwy stan wegetacyjny - prognozują, że sezon będzie korzystny pod względem ilości oraz jakości czosnku.
Hiszpania jest wiodącym eksporterem czosnku. Do krajów UE oraz innych kierowane jest ok. 75 000 ton czosnku (wartość 130 mln euro). Wywóz tego warzywa do UE wzrósł z 55 000 ton (w 2011 r.) do prawie 63 000 ton (w 2012r.). Przy czym średnia cena uległa obniżeniu z 2,40 euro/kg (2011) do 1,80 euro/kg (2012). Głównymi odbiorcami czosnku hiszpańskiego są: Włochy, Francja, Wielka Brytania, Niemcy i Portugalia. W ostatnim okresie coraz częstsze są także wysyłki główek czosnku w kierunku Holandii, Szwecji, Polski, Czech i na Słowację.
Hiszpański import czosnku odbywa się m.in. z Argentyny, Chin i Chile, ale stowarzyszenie zaobserwowało, że zmniejszył się on zarówno w wartości i wielkości - 7000 ton (średnia cena 1,20 euro/kg). Import wewnątrz UE nieznacznie spadł do 3300 ton i średniej ceny 1,50 euro/kg. Francja, Wielka Brytania i Portugalia są wewnątrz UE głównymi dostawcami czosnku dla Hiszpanii.
R. Solarski na podstawie Eldiadigital