Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Większa produkcja przetworów warzywnych w Polsce

Aktualności

2015-02-12 10:31
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych GUS, w 2014 roku zwiększyła się produkcja przetworów warzywnych w stosunku do 2013 roku

Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych GUS, w 2014 roku zwiększyła się produkcja przetworów warzywnych w stosunku do 2013 roku. Dane dotyczące firm zatrudniających 50 osób i więcej wskazują, że produkcja mrożonych warzyw w kraju ukształtowała się na poziomie 588 tys. t i była o 2,8 proc. wyższa niż przed rokiem.



Przy dość wysokiej dynamice wzrostu w pierwszych czterech miesiącach sezonu 2014/2015, gdy wytworzono o 12,8 proc. mrożonych warzyw więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem (270 tys. t), w listopadzie i  grudniu 2014 r. nastąpił spadek produkcji r/r, odpowiednio o 18 i 22 proc.

Ubiegłoroczny wzrost oznaczał kontynuację wieloletniego trendu zwyżkowego i kolejną, rekordową produkcję tych przetworów w Polsce. Większej produkcji mrożonek sprzyjał wzrost zbiorów warzyw w kraju. Większe zbiory przełożyły się także na zwiększenie produkcji marynat warzywnych. Według danych GUS w 2014 r. wyniosła ona 50,5 tys. t i była o  4,1 proc. wyższa niż przed rokiem.

Znaczący wzrost w porównaniu do roku poprzedniego odnotowano również w  przypadku produkcji soków z owoców i warzyw. Z danych GUS wynika, że w  2014 r. firmy średnie i duże wyprodukowały 8,16 tys. hl soków tj. o 10,3 proc. więcej niż przed rokiem. Szczególnie w drugiej połowie roku dynamika wzrostu była silna - w listopadzie i grudniu ub. r. łączna produkcja wzrosła aż o 16,9 proc. r/r do 1,57 tys. hl. Sprzyjać mogła temu wysoka produkcja koncentratu soku jabłkowego, ze względu na znaczną ilość jabłek kierowanych do przetwórstwa w sezonie bieżącym, a także, możliwy wzrost produkcji soków NFC z jabłek. Biorąc pod uwagę mrożone owoce, ich produkcja obniżyła się o 4,4 proc. w relacji rocznej do 355 tys. t, na co wpływ mieć mogły mniejsze zbiory wiśni a także porzeczek czarnych.


Bank Gospodarki Żywnościowej
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.