Aktualności
Jak poinformował Fepex (Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Owoców i Warzyw), w miesiącu kwietniu bieżącego roku spożycie świeżych owoców i warzyw przypadające na 1 gospodarstwo domowe wzrosło o 7% w ujęciu ilościowym wobec analogicznego miesiąca w roku 2012 ? w sumie łączne spożycie świeżych produktów ogrodnictwa w Hiszpanii wyniosło w kwietniu 2013 roku ponad 743 tys. ton.
Spożycie samych tylko owoców wzrosło wobec kwietnia 2012 roku o 7% i wyniosło 386,3 tys. ton, podobnie jak i warzyw, których również skonsumowano o 7% więcej ? 264,3 tys. ton oraz o 5% więcej skonsumowano ziemniaków ? 92,4 tys. ton. Co ciekawe kwietniowy wzrost spożycia wszystkich produktów zdaniem analityków mógł być ściśle związany ze świętami Wielkanocnymi w tym miesiącu. Nie tylko więcej owoców i warzyw Hiszpanie spożyli ? musieli także więcej za nie zapłacić - w stosunku do kwietnia 2012 w roku bieżącym wydatki te wzrosły o 13,6% i zamknęły się łączną sumą 1,04 mln euro, przy czym największy wzrost odnotowały zakupy ziemniaków ? aż o 39%, warzyw o 9%, a owoców odpowiednio o 14%.
W sumie w okresie od 1 stycznia do końca kwietnia bieżącego roku hiszpańskie gospodarstwa domowe spożyły o 1% więcej produktów ogrodnictwa niż w analogicznym okresie minionego roku.
W sumie we wspomnianym okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 roku konsumpcja warzyw wyniosła 979 tys. ton (+3,5% wobec roku 2012), a ziemniaków 365 tys. ton (+2,8%).Owoców
spożyto o 1,3% więcej niż w analogicznym okresie minionego roku i było to 1,45 mln ton. W sumie w okresie styczeń-kwiecień 2012 na zakupy owoców, warzyw i ziemniaków Hiszpanie wydatkowali 3,8 mln euro (+3,7% wobec roku 2012).
Źródło: FAMMU/FAPA