Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

WIĘKSZE WYDATKI, MNIEJSZA KONSUMPCJA W HISZPANII

Aktualności

2014-04-28 19:19
W sumie najwięcej spośród warzyw kupiono pomidorów 689,0 tys. ton, cebuli ? 359,0 tys. ton oraz papryki 234,0 tys. ton.

W minionym roku Hiszpanie odnotowali spadek konsumpcji owoców i warzyw o 0,4% przy jednoczesnym wzroście o 4,4% wydatków na ten cel.

Dla warzyw konsumpcja gospodarstw domowych wzrosła w przypadku zielonej fasoli (8,3 %), cukinii (5,6 %) i cebuli (4,1%). Mniej chętnie kupowano zaś pomidory i paprykę. W sumie najwięcej spośród warzyw kupiono pomidorów 689,0 tys. ton, cebuli ? 359,0 tys. ton oraz papryki 234,0 tys. ton.
Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce jeśli chodzi o ujecie ilościowe w zakupach poszczególnych gospodarstw domowych, podczas gdy mięso zajmuje największy udział pod względem wydatków konsumpcyjnych. W sumie zakupy owoców i warzyw w 2013 roku reprezentowały 28,3% wszystkich produktów kupionych do spożycia, z czego same owoce stanowiły 15,2% a ziemniaki i warzywa 13,1% ogółu. Ogólnie rzecz biorąc, całkowite wydatki Hiszpanów na żywność w 2013 roku wyniósł 101,25 mld euro, o 0,6% więcej niż w roku 2012.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: www.fepex.es

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.