Aktualności
W minionym roku Hiszpanie odnotowali spadek konsumpcji owoców i warzyw o 0,4% przy jednoczesnym wzroście o 4,4% wydatków na ten cel.
Dla warzyw konsumpcja gospodarstw domowych wzrosła w przypadku zielonej fasoli (8,3 %), cukinii (5,6 %) i cebuli (4,1%). Mniej chętnie kupowano zaś pomidory i paprykę. W sumie najwięcej spośród warzyw kupiono pomidorów 689,0 tys. ton, cebuli ? 359,0 tys. ton oraz papryki 234,0 tys. ton.
Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce jeśli chodzi o ujecie ilościowe w zakupach poszczególnych gospodarstw domowych, podczas gdy mięso zajmuje największy udział pod względem wydatków konsumpcyjnych. W sumie zakupy owoców i warzyw w 2013 roku reprezentowały 28,3% wszystkich produktów kupionych do spożycia, z czego same owoce stanowiły 15,2% a ziemniaki i warzywa 13,1% ogółu. Ogólnie rzecz biorąc, całkowite wydatki Hiszpanów na żywność w 2013 roku wyniósł 101,25 mld euro, o 0,6% więcej niż w roku 2012.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: www.fepex.es