Aktualności
2013-02-14 09:40
Wywóz pomidorów świeżych z Polski od stycznia do listopada 2012 roku wyniósł 92,5 tys. t i był o 28 proc. wyższy w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim.
Zgodnie z danymi podanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wywóz pomidorów świeżych z Polski od stycznia do listopada 2012 roku wyniósł 92,5 tys. t i był o 28 proc. wyższy w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim. Głównym odbiorcą pomidorów z Polski była Rosja - 42 proc., oraz kraje Unii Europejskiej które łącznie odpowiadały za 36 proc. jego wielkości - informują analitycy BGŻ.
Wzrosła również wartość eksportu tych produktów - o 54% do 77,3 mln zł, co oprócz wzrostu wolumenu spowodowane było poprawą sytuacji cenowej na tym rynku. Przeciętna wartość eksportu kilograma pomidorów w danym okresie wyniosła 0,83 euro/kg i była o blisko 21% wyższa w porównaniu do okresu styczeń-listopad w 2011 r.
Za znaczny wzrost wolumenu eksportu pomidorów w I-XI 2012 r. w głównej mierze odpowiadała Rosja. Zgodnie z dostępnymi informacjami, wywóz pomidorów świeżych i chłodzonych do tego kraju, w rozpatrywanym okresie zwiększył się aż o 68%. Niemniej należy pamiętać, że wysoka dynamika wzrostu eksportu do Rosji to po części efekt kryzysu na rynku warzyw w 2011 roku i związanym z nim rosyjskim embargiem na import warzyw świeżych.
Miało ono rezultat w potencjalnie mniejszej sprzedaży polskich pomidorów do tego kraju w rozpatrywanym okresie. Łączny eksport pomidorów do Rosji w 2011 r był co prawda tylko o 2,2% niższy w porównaniu do 2010 roku, lecz w samym czerwcu 2011 r nastąpił 55% spadek (r/r) jego wolumenu. Mimo to, biorąc pod uwagę dłuższy okres, można zauważyć wyraźną tendencję wzrostową w eksporcie do Rosji (+ 64% oraz + 82% w relacji I-XI 2012 r. do tego samego okresu odpowiednio w 2010 i 2009 r.), a rekordowy jego poziom świadczy o rosnącym zapotrzebowaniu na polskie pomidory w tym kraju.
Mimo wzrostu eksportu pomidorów z Polski wciąż utrzymywało się ujemne saldo handlu zagranicznego tymi warzywami. Co prawda krajowy import pomidorów w okresie od stycznia do listopada 2012 roku, zmniejszył się o 9,7% to wciąż o ponad 4 tys. t przewyższał wielkość ich eksportu. Nastąpił jednak 2,8% wzrost wartości importu a różnica między wartością eksportu i importu pomidorów wyniosła -23,97 mln euro.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Wzrosła również wartość eksportu tych produktów - o 54% do 77,3 mln zł, co oprócz wzrostu wolumenu spowodowane było poprawą sytuacji cenowej na tym rynku. Przeciętna wartość eksportu kilograma pomidorów w danym okresie wyniosła 0,83 euro/kg i była o blisko 21% wyższa w porównaniu do okresu styczeń-listopad w 2011 r.
Za znaczny wzrost wolumenu eksportu pomidorów w I-XI 2012 r. w głównej mierze odpowiadała Rosja. Zgodnie z dostępnymi informacjami, wywóz pomidorów świeżych i chłodzonych do tego kraju, w rozpatrywanym okresie zwiększył się aż o 68%. Niemniej należy pamiętać, że wysoka dynamika wzrostu eksportu do Rosji to po części efekt kryzysu na rynku warzyw w 2011 roku i związanym z nim rosyjskim embargiem na import warzyw świeżych.
Miało ono rezultat w potencjalnie mniejszej sprzedaży polskich pomidorów do tego kraju w rozpatrywanym okresie. Łączny eksport pomidorów do Rosji w 2011 r był co prawda tylko o 2,2% niższy w porównaniu do 2010 roku, lecz w samym czerwcu 2011 r nastąpił 55% spadek (r/r) jego wolumenu. Mimo to, biorąc pod uwagę dłuższy okres, można zauważyć wyraźną tendencję wzrostową w eksporcie do Rosji (+ 64% oraz + 82% w relacji I-XI 2012 r. do tego samego okresu odpowiednio w 2010 i 2009 r.), a rekordowy jego poziom świadczy o rosnącym zapotrzebowaniu na polskie pomidory w tym kraju.
Mimo wzrostu eksportu pomidorów z Polski wciąż utrzymywało się ujemne saldo handlu zagranicznego tymi warzywami. Co prawda krajowy import pomidorów w okresie od stycznia do listopada 2012 roku, zmniejszył się o 9,7% to wciąż o ponad 4 tys. t przewyższał wielkość ich eksportu. Nastąpił jednak 2,8% wzrost wartości importu a różnica między wartością eksportu i importu pomidorów wyniosła -23,97 mln euro.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
e-warzywnictwo.pl