Aktualności
W styczniu bieżącego roku wolumen eksportu warzyw z Bułgarii wzrósł w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego o ponad 27%. W sumie w omawianym miesiącu Bułgarzy wysłali 1,7 tys. ton warzyw. Dla porównania w tym danym okresie eksport owoców wyniósł 4,0 tys. ton - to o 2% mniej wobec stycznia 2016 roku. Największy wzrost wśród wysyłanych w styczniu bieżącego roku warzyw odnotowały pomidory +74,6% do wolumenu 247,0 ton, ponadto spore ilości wyeksportowano także ogórków papryki, kapusty oraz dyni i bakłażanów.
Aż o niemal 100% zmalał eksport pieczarek, o około 30% mniej wysłano także czosnku, cebuli, rzepy czy ziemniaków. W przypadku eksportu owoców w miesiącu styczniu, ich wysyłka przede wszystkim składała się z owoców reeksportowanych przez Bułgarów, czyli dominowały tu owoce cytrusowe, banany czy owoce kiwi. Zdecydowanie mniej niż przed rokiem wysłano orzechów, jabłek, śliwek czy truskawek redukcja dostaw od prawie 35% do nawet 70% w zależności od produktu.
FAMMU/FAPA na podstawie: fructidor