Aktualności
2012-08-05 19:10
Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych oszacowano wstępnie na 4,6 mln ton, a dokładnie na 4626 tys. ton, to jest o prawie 4% mniej wobec danych za rok 2011, ale o ponad 1% więcej wobec średniej produkcji z okresu lat 2006-2010.
W dniu 26 lipca bieżącego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2012 roku. Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych oszacowano wstępnie na 4,6 mln ton, a dokładnie na 4626 tys. ton, to jest o prawie 4% mniej wobec danych za rok 2011, ale o ponad 1% więcej wobec średniej produkcji z okresu lat 2006-2010.
Szczegółowe dane dotyczące tegorocznej, wstępnej prognozy polskiej produkcji ogrodniczej prezentuje tabela:
Źródło: FAMMU/FAPA
W przypadku zbiorów warzyw gruntowych w zasadzie wszystkie ich odmiany odnotowały niewielki spadek produkcji. W porównaniu do roku 2011 największy spadek zbiorów GUS odnotował w przypadku cebuli i marchwi, a najmniejszy dla kapusty i kalafiorów. Jak co roku największy udział w produkcji warzyw miała kapusta z tegorocznym wynikiem 1220 tys. ton oraz marchew - 826 tys. ton. Jak co roku znaczące były również zbiory cebuli - 629 tys. ton, buraków - 351 tys. ton czy ogórków - 290 tys. ton.
Szczegółowe dane dotyczące tegorocznej, wstępnej prognozy polskiej produkcji ogrodniczej prezentuje tabela:
produkt | Polska produkcja ogrodnicza według GUS w tys. ton | |||||
przeciętne roczne zbiory 2001-2005 | przeciętne roczne zbiory 2006-2010 | 2011 | 2012* | % zmiana 2011 do 2012 | % zmiana 2006-2010 do 2012 | |
kapusta | 1365 | 1195 | 1231 | 1220 | -0,9 | 2,1 |
kalafiory | 205 | 220 | 236 | 234 | -1 | 6,3 |
ogórki | 280 | 269 | 297 | 290 | -2,1 | 7,9 |
pomidory | 235 | 254 | 273 | 262 | -4,1 | 2,8 |
cebula | 701 | 649 | 677 | 629 | -7,2 | -3,2 |
marchew | 861 | 853 | 887 | 826 | -6,9 | -3,2 |
buraki ćwikłowe | 365 | 336 | 370 | 351 | -5,1 | 4,5 |
pozostałe | 641 | 787 | 832 | 814 | -2,2 | 3,5 |
warzywa łącznie gruntowe | 4653 | 4565 | 4803 | 4626 | -0,7 | 1,3 |
*prognoza |
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl