Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Wyzwania i perspektywy rozwoju rynku owoców i warzyw

Aktualności

2023-02-16 09:11

Pod takim tytułem odbyła się dziś konferencja organizowana przez Senacką Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w której uczestniczył wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

Pozycja Polski

– Polska jest znaczącym producentem owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Roczne zbiory na poziomie 9-10 mln ton plasują nasz kraj na 3. miejscu pod względem wielkości produkcji owoców i na 4. miejscu pod względem wielkości produkcji warzyw – podkreślił wicepremier.

W strukturze gatunkowej upraw owoców w Polsce dominują jabłka – ok. 80% ogólnej produkcji owoców. Produkcja jabłek systematycznie wzrasta i w ostatnich 2 latach przekraczała już poziom 4 mln ton. Istotne miejsce w strukturze upraw owoców z drzew mają także wiśnie, śliwki i gruszki. Wśród owoców jagodowych największe znaczenie mają truskawki, porzeczki i maliny. Obserwuje się również systematyczny wzrost powierzchni uprawy i wielkości produkcji borówek. W strukturze gatunkowej upraw warzyw gruntowych dominują kapusta, cebula i marchew. Rośnie też znaczenie uprawy warzyw pod osłonami.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że Polska jest samowystarczalna w produkcji większości gatunków owoców i warzyw, a znaczna część zbiorów kierowana jest na eksport. Istotną rolę w zagospodarowywaniu nadwyżek produkcyjnych odgrywa przemysł przetwórczy – w przypadku jabłek w latach dużych zbiorów stanowi on nawet do 70%.

Polska jest jednym z największych światowych producentów i eksporterów zagęszczonego soku jabłkowego. Kolejne ważne miejsce w strukturze przetworów z owoców zajmują mrożonki z ponad 30 proc. udziałem. Wśród przetworów z warzyw największe znaczenie w strukturze eksportu mają mrożonki z ponad 60 proc. udziałem w całkowitym eksporcie przetworów z warzyw. Polska jest również jednym z czołowych światowych producentów i eksporterów pieczarek. Z roku na rok systematycznie rośnie zarówno ilość jak i wartość eksportu pieczarek i ich przetworów.

Działania podejmowane przez resort

W trakcie konferencji wicepremier przedstawił działania podejmowane przez resort rolnictwa na rzecz rozwoju sektora owoców i warzyw.

Wicepremier Henryk Kowalczyk podkreślił, że w ramach Krajowego Planu Strategicznego WPR na lata 2023–2027 sektor ten będzie wspieramy na wielu płaszczyznach. Głównym instrumentem o charakterze modernizacyjnym i rynkowym w sektorze owoców i warzyw jest wsparcie w ramach interwencji sektorowych.

– Przewidziane jest również wsparcie inwestycyjne, z którego mogą skorzystać producenci indywidualni. Będą to m.in. premie dla młodych rolników; inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększających konkurencyjność; inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu; inwestycje w gospodarstwach rolnych w zakresie OZE i poprawy efektywności energetycznej środowiskowo-klimatycznej czy też rozwój małych gospodarstw – informował szef resortu rolnictwa.

W KPS WPR na lata 2023-2027 nie będzie już dofinansowania do nowych nasadzeń, które było dedykowane indywidualnym sadownikom w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Dodatkowo sektor owoców i warzyw będzie wspierany poprzez płatności związane z produkcją. W ramach tego wsparcia realizowane będą płatności do pomidorów i do truskawek. Producenci ekologicznych owoców i warzyw będą mieli również możliwość skorzystania ze wsparcia do ekologicznych metod produkcji.

Resort rolnictwa podejmuje też działania doraźne. W ramach nadzwyczajnych środków wsparcia w 2022 r. uruchomiono mechanizm „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów jabłek”. Celem mechanizmu było zmniejszenie podaży jabłek deserowych w sezonie 2021/2022 poprzez przekierowanie ich części do wykorzystania w przetwórstwie. Producentom wypłacono z tego tytułu łącznie 56,4 mln zł pomocy.  

Przedstawiając efekty tego mechanizmu wicepremier Henryk Kowalczyk wyraził zadowolenie ze współpracy z przetwórcami owoców przy jego realizacji. Zadeklarował tez dalszą współpracę resortu rolnictwa z sektorem owocowo-warzywnym.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.