Aktualności
Jak wynika z najnowszych danych ELSTAT (Greckiego Stowarzyszenia Eksporterów i Dystrybutorów Owoców i Warzyw) w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 roku eksport świeżych owoców i warzyw z Grecji zdecydowanie wzrósł. W porównaniu do analogicznego okresu siedmiu miesięcy przed rokiem odnotowano aż 34,7% wzrost wysyłki. W sumie w omawianym okresie od stycznia do końca lipca Grecy wyeksportowali aż 1,076 mln ton owoców i warzyw o łącznej wartości 598,8 mln euro (wzrost w ujęciu wartościowym o 18,3% wobec roku poprzedniego). Najwięcej w pierwszych siedmiu miesiącach wysłano samych owoców - w sumie było to 918,1 tys. ton o wartości przeszło 485,0 mln euro. W stosunku do analogicznego okresu sprzed roku odnotowano wzrost wysyłki w ujęciu ilościowym o 36,7%, a w ujęciu wartościowym o 20%. Najwięcej wyeksportowano mandarynek ? wzrost eksportu wobec poprzedniego okresu aż o 101%, pomarańczy - +78% oraz truskawek i jabłek. Wolumen eksportu warzyw wzrósł w ujęciu ilościowym o 24,6% do wielkości 158,2 tys. ton o wartości 113,5 mln euro (+11,7%). Najwięcej wysłano ogórków i pomidorów. Zdaniem lokalnych eksporterów jeśli zwyżkowy trend w eksporcie utrzyma się nadal to do końca roku Grecy wyeksportują w sumie około 1,6 mln ton owoców i warzyw za sumę oszacowaną na około 1,2 mld euro.
W tym samym okresie pierwszych siedmiu miesięcy Grecy odnotowali natomiast spadek importu zarówno dla świeżych owoców ? o 1,7% jak i warzyw - o 10,7% wobec tego samego czasu rok temu. Najwięcej sprowadzono owoców tropikalnych w tym ananasów, bananów i fig oraz spore ilości jabłek i gruszek.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshplaza