Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Z konferencji „Światowy przemysł przetwórstwa pomidorów w 2020 r. Produkcja, konsumpcja i bieżące wyzwania”

Aktualności

2021-01-12 11:52

Biorąc pod uwagę dane dotyczące produkcji i zapasów można stwierdzić, że ogólne spożycie przetworów pomidorowych znacznie wzrosło w ciągu ostatniego roku gospodarczego. Spożycie określone jako ekwiwalent świeżych pomidorów wyniosło blisko 39 mln ton co oznacza wzrost o 10%.

W listopadzie 2020 r. odbyła się internetowa konferencja na temat:,,Światowy przemysł przetwórstwa pomidorów w 2020r. Produkcja, konsumpcja i bieżące wyzwania". Webinarium online zgromadziło ponad 110 uczestników. Francois Xavier Branthome redaktor TomatoNews przedstawił prezentację na temat "Globalny handel i konsumpcja produktów pomidorowych w sezonie 2019 - 2020". Redaktor Barthome zwrócił uwagę, że z minionego 2020 r. najbardziej zapamiętamy sytuacje związane z trwającą pandemią np: długie kolejki przed supermarketami, niedostępne produkty i zdezorientowani klienci. Wielu zapamięta też puste półki i rosnące ceny. Te zdarzenia świadczą o sprowokowanych pandemią zmianach nawyków zakupowych i konsumpcji. Niejasne jest na razie na ile te zmiany będą trwałe.

Amerykańskie stowarzyszenie reprezentujące ponad trzysta tysięcy restauracji w swoim oświadczeniu stwierdza, że ciężar pandemii ponoszą restauracje, których obroty spadły średnio o 34%, podczas gdy detaliści odnoszą korzyści. Firma Amazon planuje zatrudnić sto tysięcy pracowników w USA i Kanadzie, by zaspokoić rosnący popyt na produkty, które sprzedaje w erze pandemii. Amerykańskie gazety ujawniły z kolei, że sprzedaż internetowa w USA w listopadzie i grudniu osiągnęła 189 miliardów dolarów, co stanowi 33% wzrost rok do roku. Redaktor TomatoNews zwrócił uwagę, że przeorientowanie metod zakupów w stronę internetowych kanałów dystrybucji świadczy o dobrym poziomie konsumpcji, co okazało się raczej korzystne dla branży pomidorowej. Z punktu widzenia przetwórców nagły wzrost popytu spowodował gwałtowny wzrost dostaw, szczególnie w marcu i kwietniu 2020r. Zakupy pasty wzrosły o 57 000 ton czyli o 22% w porównaniu z analogicznym okresem 2019 r. i o ponad 66 000 ton czyli 26% w porównaniu do średniej z trzech poprzednich lat. Podobną, ale mniej wyraźną dynamikę zauważono w światowym handlu pomidorami w puszkach i sosami.

Dynamika eksportu produktów przemysłu pomidorowego odnotowała wyraźne ożywienie w ciągu ostatnich trzech lat. W szczegółowym zestawieniu najszybszy wzrost eksportowanych ilości odnotowano w sektorze sosów. Wzrost wyniósł blisko 3,5%, eksport skoncentrowanych przecierów wzrósł ok. 2%. Eksport pomidorów w puszkach niezmiennie od około 20 lat rośnie w tempie ok. 3% rocznie. Biorąc pod uwagę dane dotyczące produkcji i zapasów można stwierdzić, że ogólne spożycie przetworów pomidorowych znacznie wzrosło w ciągu ostatniego roku gospodarczego. Spożycie określone jako ekwiwalent świeżych pomidorów wyniosło blisko 39 mln ton co oznacza wzrost o 10%. Część tego wzrostu jest wywołana ożywieniem wynikającym z kryzysu Covid a więc prawdopodobnie chwilowym, reszta wydaje się być napędzana wzrostem popytu.

Ostatni rok gospodarczy nie przyniósł zmian w hierarchii regionów konsumpcyjnych. Najwyższa konsumpcja przetworów pomidorowych nadal jest charakterystyczna dla Ameryki Północnej i Europy Zachodniej. Coraz większy udział w globalnym rynku zajmują Bliski Wschód i Eurazja. Natomiast Afryka Południowa i Wschodnia oraz kraje europejskie spoza UE i Półwysep Indyjski stanowią jedynie niecałe 4% spożycia ogólnoświatowego. W tych ostatnich regionach roczne spożycie na mieszkańca waha się od kilkuset gramów do mniej niż 2 kg. Potencjał wzrostu jest w tych regionach największy. Globalny wzrost konsumpcji w ciągu ostatnich dziesięciu lat wyniósł blisko 2% w skali roku. Konsumpcja napędzana jest przez wzrost spożycia indywidualnego i wzrost demograficzny.

 

dr inż Adam Żurawicz na podstawie tomatonews.pl, zdjęcia: firmowe, nadesłane

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.