Z konferencji warzywniczej CRACOVIA HORTI 2019
W dniu 29 stycznia 2019 r. w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie odbyła się konferencja warzywnicza CRACOVIA HORTI 2019.
W programie spotkania było wiele informacji z różnych obszarów produkcji warzyw. Po rozpoczęciu i przywitaniu gości przez Łukasza Peronia z firmy Timac Agro Polska informacje o rynku warzyw w Polsce i perspektywach jego rozwoju mówił dr inż. Marcin Bartczak (e-warzywnictwo.pl). Na fertygację w kontekście zmian klimatyczno-pogodowych uwagę zwrócił prof. dr hab. Waldemar Treder (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach). W dalszej części spotkania o zagrożeniach związanych z brakiem zmianowania w uprawie warzyw mówiła dr hab. Iwona Domagała-Światkiewicz (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie), natomiast na interpretacji wyników badań gleby oraz umiejętnym ustalaniu dawek pokarmowych skupił się Karol Majchrowski (Timac Agro Polska). Po przerwie, rozmowach na stoiskach firm partnerskich, kierunki w hodowli odmian warzywniczych przedstawił Ireneusz Ruciński oraz Paweł Glanowski (Bejo) a o produkcji wczesnej rozsady warzyw-dobre praktyki. Najnowszym sposobie na śmietkę - zaprawianie rozsady mówili Marcin Krasoń, Andrzej Szymański (GPR Krasoń) oraz Marek Dąbrowski (FMC). Na zakończenie panelu wykładów na najważniejsze aspekty w ochronie warzyw kapustnych i korzeniowych uwagę zwrócił Radosław Suchorzewski (Bayer).
Marcin Bartczak
[nggallery id=141].