Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Z warsztatów: Kształtowanie jakości marchwi i pomidorów dla przetwórstwa

Aktualności

2023-03-24 18:53

21 marca w Ostródzie firma Maxpex (Tymbark, Łowicz) wraz z firmami partnerskimi: Bejo, Warmińsko-Mazurski ODR, ProBiotics, Rijk Zwaan oraz Yara zorganizowały dla producentów warzyw warsztaty „EIT Food AgTech Academy: Kształtowanie jakości marchwi i pomidorów dla przetwórstwa.

21 marca w Ostródzie firma Maxpex (Tymbark, Łowicz) wraz z firmami partnerskimi zorganizowała dla producentów warzyw warsztaty „EIT Food AgTech Academy” z tematami skoncentrowanymi na kształtowaniu jakości marchwi i pomidorów dla przetwórstwa. Europejska Akademia Rolników AgTech Academy łączy edukację i współpracę uczestników, tak aby sektor mógł uczyć się, dyskutować i dzielić się doświadczeniami w zakresie stosowania nowoczesnych rozwiązań w zrównoważonym rolnictwie oraz wspólnie budować strategię na rzecz zaadaptowania technologii i zwiększania produktywności. Akademia obejmuje materiały edukacyjne dostępne on-line, interaktywne panele dyskusyjne, monitoring i wydarzenia networkingowe. Podejście oparte na współpracy umożliwia uczenie się na podstawie najlepszych dostępnych wzorców i fachowej wiedzy. Jednocześnie umożliwiając m.in. producentom budowanie silnej sieci regionalnej i europejskiej.

Na rozpoczęcie spotkania o działalności firmy Maspex mówił Arkadiusz Koper. Prelegent w swoim wystąpieniu przybliżył także rynek soków, nektarów i napojów. Niestety rynek w ostatnim okresie odnotowuje trend spadkowy – styczeń i luty 2023 spadek aż o 7,5 mln litrów przy czym Tymbark i Kubuś nadal są chętnie wybierane przez konsumentów – na podobnym poziomie, jak wcześniej. W czasach drożyzny cena jest w centrum uwagi. Przykładem jest choćby sok z czarnej porzeczki, którego wzrost cen powoduje spadek sprzedaży we wszystkich typach sklepów. Badania dowodzą, że konsument najbardziej obawia się inflacji i wzrostu cen artykułów spożywczych.

W dalszej części panelu wykładów dr Anna Jarecka-Boncela przedstawiła producentom choroby marchwi i pomidora oraz możliwości ochrony. Następnie o rynku, koncentracji produkcji tych gatunków w poszczególnych rejonach Polski oraz o żywieniu ukierunkowanym na jakość mówił Wojciech Kopeć z firmy Yara. Z kolei Eryk Lipiński w swojej prezentacji zaprezentował firmę Rijk Zwaan w Polsce i na świecie. Podkreślał, że odmiana buraka ćwikłowego Monty RZ F1 oraz marchwi Trafford RZ F1 są gwarancją sukcesu w produkcji soków i koncentratów. Na zakończenie pierwszej części wykładów głos zabrał dr Tomasz Jeliński, który omówił założenia Europejskiej Akademii Rolników EIT Food AgTech Academy.

W trzeciej sesji wykładów EIT Food AgTech Academy dr Joanna Fotschki skoncentrowała się na prozdrowotnym potencjale fermentowanych pomidorów i marchwi. Z uwagą wsłuchiwano się w informacje przedstawione przez dr Bartosza Fotschkiego nt. „Czy produkty uboczne przetwórstwa warzyw można wykorzystać w produkcji żywności funkcjonalnej. Szereg ciekawych newsów z rynku marchwi – najważniejsi producenci tego warzywa w Europie, areał upraw, przewidywane trendy na bieżący sezon oraz charakterystyki odmian z szerokiego portfolio Bejo przedstawili Grzegorz Pastuszka (Dyrektor Generalny Bejo) oraz Paweł Łukasiak (właściciel firmy Arvensis). W programie warsztatów był również wykład Wioletty Mysiewicz oraz Sławomira Gacka na temat „PROBIOTECHNOLOGII –biologiczne rozwiązania w uprawie warzyw”

Po bogatej merytorycznie części wykładowej uczestnicy warsztatów „EIT Food AgTech Academy: Kształtowanie jakości marchwi i pomidorów dla przetwórstwa mieli możliwość wymiany poglądów, doświadczeń podczas uroczystej kolacji.

Marcin Bartczak
Serdeczne podziękowania autorom zdjęć za ich udostępnienie do tego materiału!

 

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.