Aktualności
21 marca w Ostródzie firma Maxpex (Tymbark, Łowicz) wraz z firmami partnerskimi: Bejo, Warmińsko-Mazurski ODR, ProBiotics, Rijk Zwaan oraz Yara zorganizowały dla producentów warzyw warsztaty „EIT Food AgTech Academy: Kształtowanie jakości marchwi i pomidorów dla przetwórstwa.
21 marca w Ostródzie firma Maxpex (Tymbark, Łowicz) wraz z firmami partnerskimi zorganizowała dla producentów warzyw warsztaty „EIT Food AgTech Academy” z tematami skoncentrowanymi na kształtowaniu jakości marchwi i pomidorów dla przetwórstwa. Europejska Akademia Rolników AgTech Academy łączy edukację i współpracę uczestników, tak aby sektor mógł uczyć się, dyskutować i dzielić się doświadczeniami w zakresie stosowania nowoczesnych rozwiązań w zrównoważonym rolnictwie oraz wspólnie budować strategię na rzecz zaadaptowania technologii i zwiększania produktywności. Akademia obejmuje materiały edukacyjne dostępne on-line, interaktywne panele dyskusyjne, monitoring i wydarzenia networkingowe. Podejście oparte na współpracy umożliwia uczenie się na podstawie najlepszych dostępnych wzorców i fachowej wiedzy. Jednocześnie umożliwiając m.in. producentom budowanie silnej sieci regionalnej i europejskiej.
Na rozpoczęcie spotkania o działalności firmy Maspex mówił Arkadiusz Koper. Prelegent w swoim wystąpieniu przybliżył także rynek soków, nektarów i napojów. Niestety rynek w ostatnim okresie odnotowuje trend spadkowy – styczeń i luty 2023 spadek aż o 7,5 mln litrów przy czym Tymbark i Kubuś nadal są chętnie wybierane przez konsumentów – na podobnym poziomie, jak wcześniej. W czasach drożyzny cena jest w centrum uwagi. Przykładem jest choćby sok z czarnej porzeczki, którego wzrost cen powoduje spadek sprzedaży we wszystkich typach sklepów. Badania dowodzą, że konsument najbardziej obawia się inflacji i wzrostu cen artykułów spożywczych.
W dalszej części panelu wykładów dr Anna Jarecka-Boncela przedstawiła producentom choroby marchwi i pomidora oraz możliwości ochrony. Następnie o rynku, koncentracji produkcji tych gatunków w poszczególnych rejonach Polski oraz o żywieniu ukierunkowanym na jakość mówił Wojciech Kopeć z firmy Yara. Z kolei Eryk Lipiński w swojej prezentacji zaprezentował firmę Rijk Zwaan w Polsce i na świecie. Podkreślał, że odmiana buraka ćwikłowego Monty RZ F1 oraz marchwi Trafford RZ F1 są gwarancją sukcesu w produkcji soków i koncentratów. Na zakończenie pierwszej części wykładów głos zabrał dr Tomasz Jeliński, który omówił założenia Europejskiej Akademii Rolników EIT Food AgTech Academy.
W trzeciej sesji wykładów EIT Food AgTech Academy dr Joanna Fotschki skoncentrowała się na prozdrowotnym potencjale fermentowanych pomidorów i marchwi. Z uwagą wsłuchiwano się w informacje przedstawione przez dr Bartosza Fotschkiego nt. „Czy produkty uboczne przetwórstwa warzyw można wykorzystać w produkcji żywności funkcjonalnej. Szereg ciekawych newsów z rynku marchwi – najważniejsi producenci tego warzywa w Europie, areał upraw, przewidywane trendy na bieżący sezon oraz charakterystyki odmian z szerokiego portfolio Bejo przedstawili Grzegorz Pastuszka (Dyrektor Generalny Bejo) oraz Paweł Łukasiak (właściciel firmy Arvensis). W programie warsztatów był również wykład Wioletty Mysiewicz oraz Sławomira Gacka na temat „PROBIOTECHNOLOGII –biologiczne rozwiązania w uprawie warzyw”
Po bogatej merytorycznie części wykładowej uczestnicy warsztatów „EIT Food AgTech Academy: Kształtowanie jakości marchwi i pomidorów dla przetwórstwa mieli możliwość wymiany poglądów, doświadczeń podczas uroczystej kolacji.
Marcin Bartczak
Serdeczne podziękowania autorom zdjęć za ich udostępnienie do tego materiału!