Aktualności
2012-04-20 09:17
Chowacz czterozębny (Ceutorrhynchus quadridens) -szkody wyrządzają ciemnoszare długości około 5 mm chrząszcze, które wygryzają nieregularne dziury w blaszce liściowej.
Zagrożenia szkodnikami w uprawach warzyw
Komunikat warzywniczy firmy Bayer CropScience z dnia 18 kwietnia 2012 roku
Pchełki (Phyllotreta spp.)
Są to małe skaczące chrząszcze, które wygryzają liczne drobne otwory w liściach. Najczęściej występują: pchełka smużkowana - czarna, metalicznie błyszcząca z dwoma żółtymi paskami na grzbietowej stronie ciała, długości 3 mm, pchełka falistosmuga - czarna z dwiema falistymi, żółtymi smugami od strony grzbietowej, długości do 2 mm, pchełka czarna - koloru czarnego, długości do 2,5 mm. W liścieniach wygryzają miękisz, a w liściach liczne drobne otwory. Przy masowym wystąpieniu szkodnika liście brązowieją i zamierają. W przypadku wystąpienia 2-4 chrząszczy na 1 m2 uprawy należy wykonać zabieg opryskiwania jednym z zalecanych insektycydów. Szczególnie groźne podczas suchej ciepłej pogody dla wschodzących roślin rzodkwi i rzodkiewki.
Chowacz czterozębny (Ceutorrhynchus quadridens).
Szkody wyrządzają ciemnoszare długości około 5 mm chrząszcze, które wygryzają nieregularne dziury w blaszce liściowej oraz białe z brunatną główką larwy, które uszkadzają główne nerwy liści, są beznożne. Próg ekonomicznego zagrożenia stanowi 1 chrząszcz na roślinie.
Chowacz brukwiaczek (Ceutorrhynchus napi).
Dorosły chrząszcz jest popielaty, wielkości 3,5 mm. Szkody wyrządzają białawe larwy, długości do 7 mm, które żerują w wierzchołkach wzrostu, pędach i ogonkach liściowych oraz chrząszcze wygryzające w liściach dziury. Kapusta nie wytwarza główek, a kalafior i brokuł róż. Po stwierdzeniu obecności na 25 roślinach (w liściach sercowych) 2-4 chrząszczy obu chowaczy wykonuje się zabieg opryskiwania jednym z insektycydów zalecanym do zwalczania pchełek.
Źródło: www.bayercropscience.pl
Komunikat warzywniczy firmy Bayer CropScience z dnia 18 kwietnia 2012 roku
Pchełki (Phyllotreta spp.)
Są to małe skaczące chrząszcze, które wygryzają liczne drobne otwory w liściach. Najczęściej występują: pchełka smużkowana - czarna, metalicznie błyszcząca z dwoma żółtymi paskami na grzbietowej stronie ciała, długości 3 mm, pchełka falistosmuga - czarna z dwiema falistymi, żółtymi smugami od strony grzbietowej, długości do 2 mm, pchełka czarna - koloru czarnego, długości do 2,5 mm. W liścieniach wygryzają miękisz, a w liściach liczne drobne otwory. Przy masowym wystąpieniu szkodnika liście brązowieją i zamierają. W przypadku wystąpienia 2-4 chrząszczy na 1 m2 uprawy należy wykonać zabieg opryskiwania jednym z zalecanych insektycydów. Szczególnie groźne podczas suchej ciepłej pogody dla wschodzących roślin rzodkwi i rzodkiewki.
Chowacz czterozębny (Ceutorrhynchus quadridens).
Szkody wyrządzają ciemnoszare długości około 5 mm chrząszcze, które wygryzają nieregularne dziury w blaszce liściowej oraz białe z brunatną główką larwy, które uszkadzają główne nerwy liści, są beznożne. Próg ekonomicznego zagrożenia stanowi 1 chrząszcz na roślinie.
Chowacz brukwiaczek (Ceutorrhynchus napi).
Dorosły chrząszcz jest popielaty, wielkości 3,5 mm. Szkody wyrządzają białawe larwy, długości do 7 mm, które żerują w wierzchołkach wzrostu, pędach i ogonkach liściowych oraz chrząszcze wygryzające w liściach dziury. Kapusta nie wytwarza główek, a kalafior i brokuł róż. Po stwierdzeniu obecności na 25 roślinach (w liściach sercowych) 2-4 chrząszczy obu chowaczy wykonuje się zabieg opryskiwania jednym z insektycydów zalecanym do zwalczania pchełek.
Źródło: www.bayercropscience.pl
e-warzywnictwo.pl