Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Zakłady spożywcze rezygnują z usług firm zwalczających szkodniki

Ochrona

2012-11-05 15:51
Zakłady produkcyjne rezygnują z kontraktów z firmami zajmującymi się zwalczaniem szkodników - alarmuje BASF.
- Zakłady produkcyjne rezygnują z kontraktów z firmami zajmującymi się zwalczaniem szkodników - alarmuje BASF. - Jest teraz taki niebezpieczny trend, że starając się obniżyć koszty, na pierwszy ogień idą umowy właśnie z przedsiębiorstwami DDD (dezynsekcja, deratyzacja i dezynfekcja). Wygrywają te, które nie są w stanie za cenę, podaną w kontrakcie, zagwarantować bezpieczeństwa żywności i ochrony obiektów przed szkodnikami - ujawnia Adam Urbaniak, przedstawiciel chemicznego giganta.
Jego zdaniem to pozorne oszczędności. Stwierdzenie jakichkolwiek zanieczyszczeń w żywności bywa pretekstem do nałożenia embarga na polskich producentów. Przykładowo Rosja przez dwa lata nie wpuszczała polskiego mięsa, ponieważ zarzuciła rolnikom i eksporterom fałszowanie certyfikatów weterynaryjnych i fitosanitarnych. W minionym roku wprowadziła też blokadę na import świeżych warzyw z krajów Unii Europejskiej w związku z falą zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC w Europie. To przyniosło ponad 20 mln zł strat polskim plantatorom.- Jeśli żywność jest zainfekowana to firma DDD [dezynsekcja, deratyzacja i  dezynfekcja] traci najmniej, zwykle tylko kontrakt. To są przede wszystkim straty dla producenta, bo jeśli coś zostanie wykryte, to automatycznie eksport jest wstrzymywany i to przełoży się na wielomilionowe kwoty - przestrzega w rozmowie z Agencją Informacyjną Newseria Adam Urbaniak.

Problem ma się pogłębiać ze względu na spowolnienie gospodarki, a także na zmiany klimatyczne.

- Stoimy w obliczu drugiego widma kryzysu finansowego i gdzieś te koszty trzeba obniżać - zauważa Adam Urbaniak. -Tymczasem kontrola szkodników w zakładach produkcji czy zakładach magazynujących jest kluczowa. Są wszechobecne, zmienia się klimat, rośnie liczba ludności i  wielkość upraw. To stwarza olbrzymie pole możliwości dla owadów czy gryzoni, które przenoszą wiele chorób, bakterii i zanieczyszczają produkty.

Aby do tego nie dopuścić, należy stale monitorować i  zabezpieczać zakłady przed szkodnikami, zwłaszcza gryzoniami, owadami i  roztoczami.

- Taką ochroną powinna się zajmować profesjonalna firma z zakresu dezynsekcji, deratyzacji i dezynfekcji. Jest ich w  Polsce sporo. Niektóre świadczą usługi od ponad 30-40 lat. Pracują w  nich ludzie naprawdę dobrze wyedukowani, gwarantujący przede wszystkim jakość. A wiadomo, że ta jakość musi też kosztować - wyjaśnia Adam Urbaniak.

Źródło: nowaseria.pl



e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.