Aktualności
Mamy przyjemność zaprosić Państwa na szkolenie on-line poświęcone efektywnej produkcji cebuli. W dobie m.in. zmian klimatu, gdzie niepewność jest jedyną pewnością, w produkcji „pod chmurką” warzyw a zwłaszcza cebuli, która jest wrażliwym na stresy gatunkiem stoimy przed wieloma wyzwaniami. Wyzwania te stają się coraz większe, ponieważ praktyka pokazuje, że rośliny cebuli muszą przetrwać susze i okresowe podtopienia, fale upałów i okresy chłodów. Zagrożenia dla zdrowotności roślin ze strony chorób i szkodników, zaostrzone przez zmiany klimatu. Wszystkie te i wiele jeszcze innych czynników w znacznym stopniu przyczyniają się do strat plonu. Postępy w hodowli roślin w ostatnich lat ułatwiają utrzymanie i zwiększenie produktywności cebuli. Ponadto strategie ochrony czy nawożenia cebuli, które są zrównoważone pod względem środowiskowym oraz finansowym pozwalają minimalizować dotkliwość niekorzystnych zjawisk pogodowych. 3 stycznia przedstawiona zostanie wiedza zdobyta m.in. w ostatnim sezonie, kiedy to dużo mówiono o różnych problemach w produkcji cebuli. Będzie o nowych, niezwykle ciekawych odmianach do naszego klimatu z portfolio Seminis. Zastanowimy się, czy istnieje „złota recepta” pt. holenderskie zalecenia uprawy cebuli. Gość specjalny z Niderlandów powie nam z jakimi cebulowymi wyzwaniami borykają się w kraju wiatraków. W programie dużo miejsca jest także przewidziane na zagadnienia związane z żywieniem cebuli. Jeżeli zastanawiasz się czy pamiętasz o wszystkich czynnikach dobierając właściwą strategię nawożenia to możesz się on tym przekonać 3 stycznia. Ponadto przeanalizowana będzie sytuacja na rynku cebuli. Czy cena tego towaru może nadal rosnąć? Dlaczego jest duże zainteresowanie cebulą do obierania? Ile cebuli mają w magazynach europejscy producenci?
Program webinaru pt. ”Cebula to zapach pieniędzy! Polsko-Holenderskie wskazówki do uprawy” jest bardzo bogaty. Poruszone zostaną różne, bardzo ważne zagadnienia dla producentów cebuli. Bądźcie z nami, bo naprawdę warto!
TERMIN:
3 stycznia; godz. 19:00
Organizatorzy:
BAYER/Seminis, Yara
Uczestnictwo w webinarze jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie, jak i tablecie. Nie ma potrzeby rejestracji. Prosimy bądźcie z nami 3. stycznia o godz. 19.00 na profilu FB e-warzywnictwo.pl, na kanale YouTube lub portalu e-warzywnictwo.pl
Eksperci:
Stefan van Heist, Crop Advisor Outdoor Vegetables & Strawberries w Bayer Netherlands
Radosław Suchorzewski, Grower Manager Fruit / Vegetables / Potatoes w Bayer Polska
Tematyka wystąpienia:
Polsko – Holenderskie wyzwania w ochronie cebuli
| Holandia czy też właściwe nazywając Niderlandy to lider w uprawie, ale także w handlu cebulą. Areał uprawy cebuli z siewu w tym kraju w 2022 r. wyniósł ok. 27,4 tys. hektarów a średni plon 44,2 t/ha. Daje to produkcję na poziomie aż ok. 1,2 miliona ton. To bardzo dużo a to i tak 15-17% mniej w porównaniu z sezonem 2021. Jak Oni to robią? Wielu producentów z Polski podgląda, próbuje adaptować technologie uprawy, ochrony roślin z Niderlandów, aby dorównać efektywności, plonom holenderskim. Czy jest to właściwe podejście i czy w takim kierunku powinniśmy iść? Czy istnieje uniwersalna „złota recepta” pt. Holenderskie zalecenia? Z jakimi wyzwaniami borykają się tamci producenci cebuli, czy faktycznie mamy im czego zazdrościć? Czego powinniśmy się od nich uczyć, jakie wnioski wyciągać i…
Zapraszamy! Stefan van Heist Radek Suchorzewski |
Mariusz Kąkol, Regionalny Menedżer Handlowy w firmie Bayer/Seminis
Tematyka wystąpienia:
Obraz sezonu cebulowego 2022 w Europie. Sytuacja handlowa i cenowa
Tucannon nowy super mieszaniec typu hiszpańskiego od Seminis
Lovito – nowa ciekawa krzyżówka Rijnsnburgera z typem amerykańskim
Zapraszam na webinar pt. „Cebula to zapach pieniędzy! Polsko-Holenderskie wskazówki do uprawy” 3 stycznia o godz. 19.00. Podczas tego spotkania on-line postaram się przedstawić Państwu najnowsze informacje na temat aktualnej sytuacji na rynku cebuli w Europie. Podzielę się wiedzą dlaczego Holandia notuje rekord eksportu cebuli? Dlaczego jest tak duże zainteresowanie cebulą do obierania na rynku polskim? Przedstawię informacje, jak wygląda jakość przechowalnicza cebuli w Europie Zachodniej. Będzie też o sytuacji na rynku wschodnim po rozpoczęciu działań wojennych na Ukrainie. Z tematów uprawowych skoncentruję się na problemie braku dobrej jakości łuski okrywającej w minionym sezonie. Zaprezentuję odmianę Tucannon – nowość w typie hiszpańskim oraz Lovito – ciekawą krzyżówkę Rijsnburgera z typem amerykańskim, które poszerzyły portfolio Seminis. Warto wiedzieć więcej! Do zobaczenia 3 stycznia o godzine 19:00.
Zapraszam! Mariusz Kąkol |
Wojciech Kopeć, Doradca Agronomiczny Yara Poland
Tematyka wystąpienia:
Nie tylko nawożenie
Fertygacja cebuli wciąż jest zagadnieniem nowym, a decydując się na takie rozwiązanie możemy nie przewidzieć wszystkich konsekwencji. W praktycznych uwagach podczas webinarium pt. „Cebula to zapach pieniędzy! Polsko-Holenderskie wskazówki do uprawy” planuję przybliżyć Państwu najczęściej występujące trudności podczas jego stosowania. Początkowo trudno sobie wyobrazić dawki rzędu 200 t/ha, ale tyle właśnie wody (1 m3 waży około 1 t) „podajemy” z dawką 20 mm, tzn. 20 l/m2 w konwencjonalnym nawadnianiu. Używając linii kroplujących oszczędzamy ogromne ilości wody, czy też energii na jej przetłoczenie choćby poprzez mniejsze straty na odparowanie czy też pracę układu na mniejszym ciśnieniu. Jakość nawozów, ich rozpuszczalność, formy zawartych składników, nośniki czy termin i sposób ich dostarczenia roślinom, to czynniki, o których należy pamiętać dobierając właściwą strategię nawożenia. Yara dzieli się wiedzą, nie tylko z tego zakresu. Wojciech Kopeć |